Optometristi aicina pasargāt acis no kaitīgā UV starojuma

foto: www.apollo.lv
foto: apollo.lv

Līdz ar karstā laika iestāšanos un pastiprināto saules aktivitāti, ultravioletā starojuma līmenim (UV) Latvijā ir tendence pieaugt. Jo augstāks UV indekss un ilgāka uzturēšanās atklātā saulē, jo lielāka iespējamība, ka šie kaitīgie saules stari nevēlami iedarbosies uz ādu un acīm, izraisot veselības pasliktināšanos. Optikas salonu Outlet Optika optometriste Dace Drupa aicina iedzīvotājus savlaicīgi pasargāt acis no kaitīgā starojuma ar kvalitatīvām un piemērotām saulesbrillēm, kā arī atbilstošu galvassegu.

"Ultravioletie stari cilvēka acij nav redzami, tomēr tie ir daļa no saules starojuma, tāpēc, lai gan UV starus ar acīm neredzam, tie ne vien sasniedz ādu, vēl jo vairāk - kaitīgie stari iekļūst acīs līdz pat tīklenei, ietekmējot acs bioprocesus un sekmējot dažādu slimību progresēšanu. UV starojums var bojāt acs dabīgo aizsargmehānismu: radzeni, acs lēcu un stiklveida ķermeni, kuri gādā, lai kaitīgie stari nenokļūtu līdz acs tīklenei. Īpašs UV staru absorbētājs ir acs lēca, kā rezultātā var rasties lēcas apduļķošanās – katarakta. Lai kaitīgais saules starojums nenonāk acīs, aicinu rūpēties par tām, izmantojot kvalitatīvas saulesbrilles un atbilstošu galvassegu," norādīja D.Drupa.

Pēc Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem, UV starojums Rīgā jau sasniegs 6. jeb augstu līmeni.

Jo īpaši no UV stariem jāpiesargājas cilvēkiem, kuri jau sirgst ar acu kaitēm. Kaitīgo staru ietekmē var attīsties jaunas acs tīklenes saslimšanas, kā arī pastiprināties jau esošās kaites.

Pasaules Veselības organizācijas dati liecina, ka ozona slāņa samazinājums stratosfērā katru gadu varētu radīt pat no 1,6 līdz 1,75 miljoniem vairāk saslimšanas gadījumus ar kataraktu visā pasaulē.

"Medicīnas darbinieki ik gadu atgādina ar aizsargkrēmu un atbilstošu apģērbu parūpēties par ādas aizsardzību, tomēr uzskatu - nepelnīti tiek aizmirsts atgādināt, ka ne vien ādas vēzis ir viena no nopietnākajām kaitēm, ko var iegūt nelabvēlīgā UV starojuma ietekmē. Arī katarakta ir acu saslimšana, kas var rasties intensīva, nenormēta ultravioletā starojuma ietekmē. Katarakta ir acs lēcas apduļķošanās, kuras raksturīgākās pazīmes ir redzes miglošanās, var rasties dubultošanās, var pasliktināties redzamība tālumā, tāpat rodas grūtības lasīt pat ierasto avīžu druku," uzsvēra optometriste.

Optometriste arī atgādināja - ļoti svarīgi nēsāt saulesbrilles ar UV staru aizsardzību. Tas īpaši attiecas uz bērniem.


Написать комментарий