Gorod.lv 90% aptaujāto vēlas paši izvēlēties mēru, bet Saeimas deputātu vairākums ir pret to

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

Portāla Gorod.lv rīkotās aptaujas rezultāti liecina, ka 90% respondentu uzskata, ka pilsētas priekšsēdētājs jāizvēlas pašiem pilsētniekiem, nevis pašvaldības deputātiem. Likumprojekts par pilsētas mēra tiešām vēlēšanām šā gada sākumā tika skatīts Saeimā, tomēr tas neguva deputātu atbalstu.

21.februārī Saeima deputāti nenodeva izskatīšanai komisijās likumprojektu, kas paredzēja, ka republikas pilsētas un novada mērus ievēl vienlīdzīgās, tiešās un aizklātās vēlēšanās. Pašvaldību mēru vēlēšanu likumprojektu atbalstīja 27 deputāti, 45 deputāti bija pret, bet 11 parlamentārieši balsojumā atturējās.

Arī šoreiz deputātu vairākuma viedoklis nesakrita ar tautas viedokli. Deputātu no Latgales vidū, kuri nobalsoja pret likumprojektu, bija Inese Laizāne, Aleksejs Loskutovs un Juris Viļums.

Par likumprojektu un tiešu mēra vēlēšanu ieviešanu balsoja Marjana Ivanova-Jevsejeva un Dmitrijs Rodionovs. No balsošanas atturējās Rihards Eigims un Jānis Lāčplēsis.

Jāatzīmē, ka pēc grozījumu iesniedzēju domām, pašreizējā Domes priekšsēdētāja vēlēšanu kārtība padara šo amatu par politisko spēļu priekšmetu, bet tiešas vēlēšanas izslēgtu šādu iespēju. Līdz ar jaunās sistēma ieviešanu mērs risinātu pašvaldības sociāli ekonomiskās attīstības jautājumus, pārvaldītu pilsētas saimniecību un pildītu citas funkcijas savu pilnvaru ietvaros, bet Dome kontrolētu viņa darbu. Likumprojekta īstenošana bija paredzēta no 2017.gada.


Написать комментарий