Rēzeknē MUZEJU NAKTS svētki bija zaļi un zeltaini

foto: rezekne.lv
foto: rezekne.lv

Kā ziņo Rēzeknes kultūras un tūrisma centrs, 18.maijā Rēzeknē Muzeju nakts svētki zaļoja un spīdēja zeltā vistiešākajā nozīmē, jo Latgales Kultūrvēstures muzeja zaļajā Vasarassvētku naktī aktīvi piedalījās 3180 apmeklētāju, bet gar Rēzeknes upi gājēju celiņš bija pārtapis dzīvo „skulptūru dārzā”, pulcējot aptuveni 4000 apmeklētāju.

Muzeju nakts svētki iesākās jau plkst. 17:00 upes krastā, kad pirmo reizi Rēzeknē tika atklāts laivu brauciens pa upi no „Zeimuļa” līdz „Goram”. Tagad arī ikdienā rēzeknieši un ciemiņi ir aicināti izbaudīt braucienu ar laivu pa Rēzeknes upi pa un pret straumi. Kamēr laivinieki lēnām slīdēja pa ūdeni un nesteidzīgi vizināja dāmas un kungus, bērnus un jauniešus, tikmēr upes krastā bija izveidots savdabīgs „dzīvais muzejs” jeb „skulptūru dārzs”.

Zeltītos tērpos 13 „dzīvo skulptūru” grupas mirdzēja saulē un priecēja ikvienu „dārza” apmeklētāju. Nekustīgi sastingušas „skulptūras” ik pa brīdim atdzīvojās, mainot pozas, brīžiem dejojot vai pēkšņi skaļi izkliedzot kādu saucienu un daudzus pārsteidzot nesagatavotus, liekot pat soli atkāpties. Vairākas „skulptūras” apmeklētāji mēģināja sasmīdināt, ar kādu centās uzsākt dialogu, lai pārliecinātos, ka tiešām tie ir dzīvi cilvēki. „Skulptūras” atsaucīgi paklanījās ikvienam, kurš gribēja nofotografēties vai ziedoja naudiņu.

Apmeklētāji varēja arī nobalsot par skaistāko, pārsteidzošāko vai interesantāko „skulptūru”, rezultātā trīs skatītāju simpātiju balvas ieguva skulptūru grupas „Būt kopā”, kas atveidoja mūsdienām raksturīgo prom aizbraucēju un palicēju tēmu, „Proletariāts” demonstrēja slaucēju ar govi un 2 metinātājus no Rēzeknei raksturīgās celtniecības tēmas, un „Trīs Latgales māsas”, kas izspēlēja leģendu par Volkenbergas valdnieka trim meitām - Rozi, Lūciju un Mariju. Skatītāju simpātijām saldas balvas sagādāja banka „Citadele”, bet visām „skulptūrām” pateicības dāvanas sarūpēja Swedbanka un Rēzeknes gaļas kombināts. Sirsnīgs paldies gan atbalstītājiem, gan ikvienam „dzīvo skulptūru” dalībniekam un grupu vadītājiem par sadarbību un paveikto!

 

„Skulptūru dārzā” aktīvi muzicēja arī ielu muzikanti no biedrības „Artistence”, bet uz skatuves uzstājās gan Viktorija Kiseļova un Jūlija Moisejeva, gan instrumentālais ansamblis „Excelsus”, gan vietējo mūziķu grupas „Avtoportret”, „Dinamic hit”, „Stop time” un Sovvaļnīks.

 

Kamēr „skulptūru dārzā” gar Rēzeknes upi valdīja zeltaina noskaņa, tikmēr Latgales Kultūrvēstures muzejā varēja padzīvot zaļi. Sadarbībā ar A/s Latvijas valsts meži muzejā varēja iesēt priedes vai egles sēkliņu, lai pēc tam mājās izaudzētu savu kociņu, pārstādītu to mežā un mācītos rūpēties par dabu. Tāpat bija iespēja atpazīt koku sugas pēc koksnes paraugiem, noskatīties videomateriālus par meža tēmām, nofotografēties zaļajā stūrītī, pārtopot gan par meža stādītāju, gan iejūtoties īsta vilka ādā, jāatzīst, ka sajūta bija gluži kā filmā par vilkati. Paldies A/S Latvijas valsts meži Ziemeļlatgales mežniecības komandai par sadarbību.

Tā kā šai vakarā notika rēzeknieša Edgara Blinova filmas „Vīna vosora deļ vysu” pirmizrāde jaunajā koncertzālē jeb Latgales vēstniecībā „Gors”, tad vienā no muzeja izstādēm varēja iepazīt arī filmas tapšanas aizkulises. Muzeju nakts apmeklētāji varēja nesteidzīgi izbaudīt mākslas un fotogrāfiju izstādes, vērojot Rēzeknes pārvērtības un mēģinot atminēt atpazīstamās vietas, iedziļināties vēstures pētniecībā un pirmo reizi apskatīt, ko arheologi atrada arheoloģiskajos izrakumos pie Rēzeknes pilskalna pirms „Zeimuļa” celtniecības, bet aktīvākie varēja iesaistīties rotaļās vai sacensties odu šaušanā.

Ļoti daudzi rēzeknieši gaidīja Muzeju nakts noslēguma koncertu un Rēzeknes Zaļo pakalnu kora uzstāšanos un koncerts tiešām bija jauks. Zaļo pakalnu korim par burvīgo sniegumu tika veltīti patiesi prieka un sajūsmas saucieni, kā arī neviltoti pateicības aplausi!

Pēc koncerta nakts noslēdzās ar biedrības „Artistence” zaļo performanci, uz vietas gleznojot un pēc tam ļaujot gleznai atdzīvoties. Zeltaini, zaļi un pozitīvām emocijām piepildīti Muzeju nakts svētki ir pagājuši, bet, iespējams, ka Līgo svētkos Rēzeknē atkal varēs sastapt kādu „dzīvo skulptūru”.


Написать комментарий