Latvijas vēstniecība Lielbritānijā vasarā izlīdzēsies ar pasu stacijām

Latvijas vēstniecība Lielbritānijā ir viena no visvairāk noslogotajām vēstniecībām, jo konsulārie pakalpojumi ir vajadzīgi ļoti daudziem cilvēkiem. Lielbritānijā dzīvo apmēram 100 000 Latvijas valstspiederīgo.

Pērn visa gada garumā vēstniecībā tika sniegti 3178 bezmaksas pakalpojumi, 9903 pakalpojumi, par kuriem tiek iekasēta valsts nodeva, un 5991 pakalpojums, par ko tiek iekasēta konsulārā nodeva, bet šogad pirmajos trīs mēnešos ir sniegts jau 1281 bezmaksas pakalpojums un 6010 maksas pakalpojumi.

Latvijas Ārlietu ministrijā (ĀM) informē, ka šogad, izmantojot mobilo pasu staciju, konsulārie pakalpojumi ārpus vēstniecības jau ir sniegti Pīterboro, Bostonā, Mansfīldā, Ziemeļīrijā, Mančestrā, Skotijas pilsētās Edinburgā, Aberdīnā, Invernesā un Glāzgovā. Šogad mobilo pasu darbstaciju izbraukumu laikā ir nodrošināta iespēja vairāk nekā 1000 Latvijas valstspiederīgajiem noformēt pases un eID kartes: Pīterboro, Bostonā un Mansfīldā (kopā 241 pase un 155 eID), Ziemeļīrijā (106 pases un 71 eID), Mančestrā (294 pases un 174 eID), Edinburgā, Aberdīnā, Invernesā un Glāzgovā (kopā 432 pases un 265 eID). Vasarā gan izbraukumi plānoti tikai divas reizes – maija beigās plānots brauciens uz Bristoli, jūnija vidū – uz Mančestru, jo vēstniecībā ir liels darba apjoms. Ikmēneša braucieni uz kādu no attālām pilsētām tiks atsākti septembrī, sola ĀM.

Pašlaik Latvijas vēstniecībai nav iespēju citādā veidā palielināt darba apjomu. ĀM skaidro, ka Latvijas vēstniecības Konsulārās nodaļas darbinieki pēc apmeklētāju pieņemšanas laika beigām veic pieņemto dokumentu apstrādi, sagatavojot tos tālākai nosūtīšanai uz Latviju. Jāteic, ka Konsulārās nodaļas darba laiks strādājošam cilvēkam nav izdevīgs – katru darba dienu bez pārtraukuma no pulksten 9 līdz 16.30. Joprojām pasi noformēt un saņemt iespējams pēc vairākiem mēnešiem, jāgaida vidēji trīs mēneši. Tāpēc nereti Lielbritānijā strādājošie Latvijas iedzīvotāji dodas uz Latviju, kur Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļās divu darbdienu laikā tiek pie jaunas pas


Написать комментарий