IZM: Angļu valodas eksāmena eksperiments ir attaisnojies

foto: www.tukums24.lv

Eksperiments ar angļu valodas centralizētā eksāmena kārtošanu skolēnu pavasara brīvlaikā ir attaisnojies, - Latvijas Radio sacīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Valsts izglītības satura centra vadītājs Guntis Vasiļevskis.

Pašlaik no piecām eksāmena daļām jau ir izlabota un datorā ievadīti četru daļu rezultāti, atlicis izlabot vien eksāmena piekto daļu, kas tiks izdarīts tuvākajā laikā, sacīja Vasiļevskis. "Darbus labojām kopā ar skolotājiem sestdienās, svētdienās un brīvdienās, cita laika jau nav," sacīja Vasiļevskis.

Viņaprāt, skolas eksperimenta gaitā ir pārliecinājušās, ka eksāmenu noorganizēt brīvlaikā ir ērti. Ieguvums ir arī skolēnu slodzes samazināšana eksāmenu sesijas laikā, turklāt nesalīdzināmi ātrāk būs iespēja saņemt eksāmenu rezultātus. "Sertifikātus varēsim izsniegt vismaz piecas dienas agrāk nekā iepriekšējos gadus," sacīja Vasiļevskis, piebilstot, ka īpaši svarīgi tas ir vidusskolu beidzējiem, kas vēlas studēt ārzemēs. Arī angļu valodas eksāmena rezultāti nav sliktāki kā iepriekšējos gados, sacīja IZM pārstāvis.

Laikā pēc eksāmena IZM kontrolēja, lai skolēniem angļu valodas stundas būtu saturiski bagātākas, skolām tika piedāvāts mācīt specifisku terminoloģiju angļu valodā, piemēram, matemātikas, fizikas un citus, kas skolēniem varētu būt nepieciešami tālākajā studijās vai nepieciešamas darbam.

Komentējot gan angļu valodas, gan citu centralizēto eksāmenu drošību, Vasiļevskis sacīja, ka stingri tiek ievērota iekšējā kārtība, - eksāmena gala versijas redz vien pāris cilvēku, šogad vairāk laika veltīts darbu satura pārskatīšanai.

Uz jautājumu, vai nav plānots modernizēt centralizēto eksāmenu kārtošanu un izmantot modernās tehnoloģijas, Vasiļevskis sacīja, ka esot daudz tehnisku problēmu, ja tiešsaistes sistēmā pieslēdzas vairāk nekā sešu skolu skolēni. Pašlaik eksāmenu kārtošanā palīgierīču un moderno tehnoloģiju izmantošana nav pieļaujama.

Pirmais obligātais centralizētais eksāmens vidusskolēniem šajā mācību gadā bija angļu valodas eksāmens, kura rakstu daļa tika kārtota 26.martā, un daļai skolēnu arī tajā dienā noritēja eksāmena mutiskā daļa. Daļai savukārt mutiskā daļa notika turpmākajās divās dienās - 27.martā un 28.martā.

Izglītības un zinātnes ministrija skaidro, ka angļu valodas eksāmena pārcelšana uz agrāku laiku ļauj par četrām dienām ātrāk izsniegt sertifikātus ar eksāmena vērtējumu. Ministrija arī norāda, ka eksāmena kārtošana jau agrā pavasarī ļauj gan samazināt kārtojamo eksāmenu skaitu, gan arī atslogot parasti pārblīvēto eksāmenu norises grafiku vasaras sākumā.

Ministrija uzsver, ka pavasara brīvdienas skolēniem netiks atņemtas - tās tiek pārceltas par vienu nedēļu ātrāk vai vēlāk - pēc skolu izvēles. Saskaņā ar noteikumiem krievu valodā eksāmena rakstiskā daļa notiks 10.jūnijā, bet mutiskā daļa - 10. un 11.jūnijā. Vācu valodā pārbaudījuma rakstiskā daļa būs 17.jūnijā, bet mutvārdu daļa - 17. un 18.jūnijā. Savukārt franču valodā eksāmenu gan rakstiski, gan mutiski varēs kārtot 18.jūnijā.

Latviešu valodas eksāmens notiks 21.maijā, bet matemātikas - 30.maijā. Izvēles priekšmetos eksāmenu kārtošana sāksies 24.maijā tiem vidusskolēniem, kuri izvēlējušies eksāmenu Latvijas un pasaules vēsturē. Ķīmijas eksāmens notiks 5.jūnijā, bioloģijas eksāmenu varēs kārtot 14.jūnijā, bet fizikā - 20.jūnijā.

Noteikumos arī minēti datumi, kad eksāmenus varēs kārtot tie vidusskolēni, kuri attaisnojošu iemeslu dēļ to nevarēs izdarīt noteiktajos datumos. Piemēram, pirmajā svešvalodā atkārtotais eksāmens paredzēts 21.jūnijā, latviešu valodā - 25.jūnijā, matemātikā - 27.jūnijā. Vairākus eksāmenus kārtot varēs vēl jūlija sākumā.

Tikmēr pārbaudes darbi pamatizglītības ieguvei devītās klases skolēniem sāksies 22.maijā, kad notiks latviešu valodas eksāmena rakstiskā daļa. Šajā dienā un 23.maijā notiks arī latviešu valodas eksāmena mutvārdu daļa. Svešvalodā pēc izglītojamā izvēles eksāmens notiks 28. un 29.maijā, bet matemātikā - 4.jūnijā. Eksāmens Latvijas un pasaules vēsturē būs jākārto 11.jūnijā.

Skolēniem, kuri nākamā gada pavasarī pabeigs 6.klasi, pārbaudes darbs matemātikā būs jākārto 9.maijā, bet latviešu valodā rakstiskā daļa paredzēta 14.maijā, savukārt mutvārdu daļu 6.klases skolēni var sākt kārtot jau no 7.janvāra. Dabaszinībās pārbaudes darbs notiks 23.maijā


Написать комментарий