Daugavpilī SLP Aprūpes mājās biroja pakalpojumu izmanto ap 300 vientuļo cilvēku

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

Aprūpes mājās biroja pakalpojums ir viens no vecākajiem Daugavpils pilsētas domes Sociālo lietu pārvaldes (SLP) sniegtajiem pakalpojumiem, kuri ir pieejami veciem cilvēkiem un invalīdiem, kuri objektīvu apstākļu dēļ nevar sevi aprūpēt.

SLP portālam Gorod.lv paziņoja, ka minētais pakalpojums šobrīd tiek sniegts ap 300 daugavpiliešiem. Šie dati pēdējo gadu laikā īpaši nemainās, kāds no klientiem nomirst, cits sakarā ar veselības stāvokļa pasliktināšanos tiek ievietots pansionātā, tomēr pakalpojumu saņem arī jauni klienti.

Pansionātos tiek ievietoti cilvēki, kuri paši sevi vispār nevar aprūpēt. Ja vecais cilvēks var pagatavot sev ēdienu, bet, piemēram, nevar aiziet uz veikalu vai veikt mājas darbus, tad šis pakalpojums ir ļoti noderīgs.

Daugavpilī pakalpojuma saņēmēju pamatdaļa saņem to bez maksas. Saskaņā ar Domes saistošajiem noteikumiem, aprūpe mājās ir maksas pakalpojums (Ls 2,21 stundā) cilvēkiem, kuru ienākumi ir virs Ls 200. Pirms pakalpojuma sniegšanas, SLP darbinieki izvērtē klienta iespējas un vajadzības, lai pārliecinātos, ka cilvēkam tiešām nav neviena, kas varētu viņu aprūpēt.

SLP paziņoja, ka šī pakalpojuma saņēmēji parasti lūdz darbiniekus apmeklēt viņus dažas reizes nedēļā, lai atnestu pārtikas produktus un zāles, palīdzētu mājas darbos, privātmājās – atnestu malku vai ogles, atnestu un iznestu ūdeni. Aprūpes mājās biroja klientes pārsvarā ir sievietes 70-80 gadu vecumā.

Pašvaldībai ir lētāk sniegt aprūpes mājās pakalpojumu, nekā uzturēt cilvēkus pansionātā. Pirmajā gadījumā ir lielāks risks, ka ar cilvēku kas notiks, un nebūs neviena, kas varētu viņam palīdzēt, taču 30 SLP klienti izmanto „Drošības pogu”, kura līdz ar aprūpi mājās palīdz sasniegt optimālo rezultātu.

30 „Drošības pogas” Daugavpilī uzstādītas projekta ietvaros un to lietošana ir bez maksas. SLP darbinieki uzskata, ka būtu labi šādu pogu ierīkot visu vientuļo ļaužu mājās, it īpaši, ja viņiem ir onkoloģiskās slimības un viņu veselības stāvoklis jebkurā brīdī var pasliktināties. „Drošības pogas” izmantošanas rezultātā ne vienmēr tiek izbraukts uz vietas, dažreiz vecajam cilvēkam vienkārši jāaprunājas un jāsaņem padoms.  

Pateicoties „Drošības pogai”, pērn Daugavpilī 6 gadījumos tika izglābta cilvēku dzīvība.


Написать комментарий