Muzeju nakts: Kalkūnes muižas grāfs uzņēma viesus

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

Kalkūnes pagasta pārvaldes kultūras menedžere Brigita Madelāne paziņoja portālam Gorod.lv, ka šogad pirmo reizi starptautiskās akcijas „Muzeju nakts” ietvaros vēra durvis arī Kalkūnes muiža.

Pēc B.Madelānes vārdiem, šī unikāla iespēja bija ieinteresējusi ļoti daudzus. Pasākuma sākumā skanēja samtainā violas mūzika Maijas Kalniņas izpildījumā, pēc tam tāpat kā pirms simts gadiem muižā skanēja vācu tautas melodijas Daugavpils Vācu biedrības izpildījumā.

Uzstājās arī bērnunama audzēkņi un darbinieki. Pēc B.Madelānes vārdiem, bērnunama „Kalkūni” vadītāja Skaidrīte Kazanova kopā ar kolektīvu dažu mēnešu laikā paveica neiespējamo muižas labiekārtošanā.

Zīmīgi, ka šogad muižas īpašniekam – grāfam fon Etingenam – aprit 190 gadi. Šajā sakarā vēsturnieku biedrība „CALCUNA” sagatavoja vēsturiskos stendus ar apkopoto informāciju par fon Etingemu dzimtu, Kalkūnes muižas likteni un pagasta nozīmīgiem notikumiem.

Muižas pirmajā stāvā varēja aplūkot fotogrāfa Jurija Berdņikova fotoizstādi „Kalkūnes skices”. Bet muižas tumšākajā stūrītī varēja iepazīties ar fotomākslinieka Māra Grunska un novadpētnieka Jurija Čertova videoprezentāciju „Daugavpils sarkano ķieģeļu arhitektūra”.

B.Madelāne atzīmēja, ka muižas abos stāvos bija apskatāmi Špoģu Mūzikas un mākslas skolas, Kalkūnes mākslas mācību punkta un Daugavpils mākslas vidusskolas audzēkņu darbi.

Pēc B.Madelānes vārdiem, līdz pusnaktij muižā skanēja 18. un 19.gs. mūzika, ļaujot apmeklētājiem iedomāties, ka kādreiz šeit notika dejas, kāzas un cilvēki interesanti pavadīja laiku.

Pēc viesu aizbraukšanas Kalkūnes muiža joprojām gaida restaurāciju.


Написать комментарий