Latvijā pilnīgi legāli iespējams iegādāties balto ķenguru, slinķi un citus eksotiskus dzīvniekus

foto: tv.delfi.lv
foto: tv.delfi.lv

"Pārdod baltu ķenguru, cena - 550 lati, labās rokas atdod sliņķi, pārdod sarkanausu bruņurupučus, pērk šimpanzi, pērk stirnēnu un vāverēnu" - šādi un līdzīgi sludinājumi sadaļā Eksotiskie dzīvnieki sastopami reklāmas sludinājumu portālā ss.lv.

"Tirgošanās ar eksotiskajiem dzīvniekiem, kuri nav ierakstīti kā saudzējami Vašingtonas konvencijā, Latvijā ir atļauta. Vienīgais, kas obligāti jāņem vērā, visiem šiem dzīvniekiem ir nepieciešami legāli izcelsmes dokumenti," portālam Diena.lv skaidroja Rīgas Zooloģiskā pārstāvis Māris Lielkalns.

Par sludinājumu, kur cilvēks vēlas nopirkt šimpanzi, M.Lielkalns gan norādīja, ka tā "visticamāk ir ākstīšanās, jo tirdzniecība ar šimpanzēm ir aizliegta." Jautāts, kādēļ cilvēkiem ir šāda vēlme iegādāties tieši eksotiskus dzīvniekus, M.Lielkalns skaidroja, ka tā ir vēlme izrādīties. "Diemžēl cilvēki iegādājas dzīvniekus, sekojot modes tendencēm, lai varētu palielīties: lūk, kas man ir mājās. Bieži cilvēki neko nav lasījuši un nezina nedz par šādu dzīvnieku kopšanu, nedz turēšanas prasībām. Tādos gadījumos bieži neilgi pēc to iegādes cilvēki vēlas šos dzīvniekus labākajā gadījumā atdot zooloģiskajam dārzam, sliktākajā gadījumā – vienkārši izlaiž brīvā dabā vai izmet miskastē. Pirms kāda laika modes lieta bija šinšilas un sarkanausu bruņurupuči, pašlaik modē ir seski jab fretkas. Ir bijuši gadījumi, kad miskastē ir atrasti izmesti sarkanausu bruņurupuči, jo, tos iegādājoties mazus, tie ir divlatnieka lielumā, taču izaugot tie ir kārtīgas zupas bļodas lielumā un to dzīves ilgums ir ap 30 gadiem. Un daudziem to īpašniekiem šie dzīvnieki vienkārši apnīk."

M.Lielkalna teikto, ka cilvēki, kas iegādājušies eksotiskos dzīvniekus, pēc tam vēlas tikt no tiem vaļā, apliecina reklāmas portālā SS.lv. Tajā ir atrodami vien pāris sludinājumi, kur cilvēki vēlas iegādāties dzīvniekus, pārsvarā dominē tieši pārdošanas sludinājumi – visizplatītākie dzīvnieki, kurus pārdod, ir fretkas, sarkanausu bruņurupuči un leoparda gekoni, ir arī pa kādai iguānai, pāvam un pat Emu strausu pārim.

Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāve Ilona Vilne portālam Diena.lv stāstīja, ka pagājušajā gadā ir ierosinātas tikai 3 lietas, kas saistītas ar aizliegtu dzīvnieku tirgošanu, visos gadījumos tās ir bijušas žņaudzējčūskas. Par fretkām I.Vilne skaidro, ka tās tāpat kā truši ir mājas mīļdzīvnieki. Jautāta par baltā ķengura pārdošanu, I.Vilne skaidro, ka tur nekā aizliegta nav, šos dzīvniekus drīkst gan audzēt, gan pavairot, arī pārdot. I.Vilne gan uzsvēra - cilvēkiem, iegādājoties šādus dzīvniekus, ir obligāti jāprasa legāli to izcelsmes dokumenti.

Portāls Diena.lv sazinājās ar baltā ķengura pārdevēju Rēzeknē, kas pastāstīja, ka ķengurs ir ar visiem nepieciešamajiem dokumentiem un tā turēšanai ir nepieciešams 2x2 m liels voljērs, dzīvnieks ēd burkānus, kivi, ābolus, kā arī zaļos zirnīšus un  kviešu graudus.

M.Lielkalns uzsvēra, ka dzīvniekus nekādā gadījumā nevajdzētu dāvināt, to nesakaņojot ar cilvēku, kuram dāvanā tie paredzēti. "Nesen bija gadījums, kad viens puisis savam draugam uz Mārtiņdienu uzdāvināja dzīvu gaili. Jāteic, ka dāvanas saņēmējs bija visnotaļ nelaimīgs un sazinājās ar mums, lūdzot iespēju gaili atdot Zoo,"
portālam Diena.lv norādīja M.Lielkans.

Jāpiebilst, ka Latvijā līdztekus Rīgas Zooloģiskajam dārzam darbojas arī vairāki privātie zoodārzi, kuros var aplūkot eksotiskos dzīvniekus. Viens no populārakajiem ir netālu no Cēsīm esošais zoodārzs Rakši, kur aplūkojamas lamas, alpaki, kā arī kamieļi.


Написать комментарий