«Hipotēku bankas» aizdevumus nekustamo īpašumu attīstītājiem pārdos “Rietumu Bankai”

foto: www.ekonomika.lv

Atbilstoši konsultanta izvērtējumam un ieteikumam VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku bankas") komercdaļas pakete, kurā ir nekustamo īpašumu attīstītāju aizdevumi, tiks pārdota AS "Rietumu Banka", kuras piedāvājums tika atzīts par atbilstošu tirgus situācijai, ziņo "Nozare.lv".

Kā informēja Finanšu ministrijā (FM), plānots, ka darījums un klientu pāreja notiks mēneša laikā pēc tam, kad to būs apstiprinājusi Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

"Mēs esam gandarīti par darbu, kuru esam paveikuši kopā ar mūsu kolēģiem no "Latvijas Hipotēku un zemes bankas" un konsultāciju kompānijas "Superia", gatavojot šo darījumu un saskaņojot tā nosacījumus. Uzskatu, ka tie ir izdevīgi visām pusēm, atbilst valsts stratēģijai banku jomā, kā arī "Rietumu Bankas", kuras intereses Latvijā ir vērstas uz korporatīvā biznesa un lielo projektu apkalpošanu, biznesa profilam," norāda "Rietumu Bankas" valdes loceklis Renāts Lokomets.

Valdība otrdien slēgtajā sēdes daļā uzklausīja informatīvo ziņojumu par "Hipotēku bankas" komercdaļas pārdošanas stratēģijas ieviešanas gaitu un apstiprināja atlikušo komercaktīvu pakešu pārdošanu. Tādējādi ir izpildīti būtiskākie priekšnoteikumi, lai noslēgtu "Hipotēku bankas" komercdaļas pārdošanu.

FM informēja, ka atlikušajām komercdaļām no privāto investoru puses tika saņemti neapmierinoši zemas cenas piedāvājumi, tāpēc valdība pieņēma zināšanai, ka SIA "Hipotēku bankas nekustamo īpašumu aģentūra" kapitāldaļas tiks nodotas VAS "Privatizācijas aģentūra", kas ir alternatīvs risinājums aktīvu nodošanai privātajā sektorā.

Plānots, ka saskaņā ar likumu par valsts budžetu "Hipotēku bankas nekustamo īpašumu aģentūrai" tiks izsniegts aizdevums no Valsts kases, lai tādējādi dzēstu tās saistības pret "Hipotēku banku".

Tāpat valdība pieņēma zināšanai informāciju par "Hipotēku bankas" meitassabiedrības SIA "Risku investīciju sabiedrība" piederošo 51,31% AS "Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība "Hipo Fondi"" akciju pārdošanu SIA "Biznesa sistēmas".

"Hipotēku bankas" komercdaļas pārdošanas process noslēgsies pēc tam, kad tiks noslēgti līgumi un darījumi tiks pabeigti, informēja ministrijā. "Hipotēku bankas" komercdaļas pircēju atlases procesā tika uzrunāti vairāk nekā 100 potenciālie pretendenti.

Pircēju atlases procesā svarīgākie kritēriji bija iespējami labākā cena, kā arī augsta reputācija un stabilitāte. Ministrijā uzsvēra, ka iesaistītās puses - FM, konsultants "Superia" (iepriekš "SEB Enskilda") un "Hipotēku banka" - ir darījušas visu iespējamo, lai esošajā ekonomiskajā situācijā tiktu noslēgts labākais un izdevīgākais darījums, kas "Hipotēku bankas" komercdaļas klientiem arī turpmāk nodrošinās banku pakalpojumus un servisu visaugstākajā līmenī.

Patlaban, kā arī visā pārveides procesa gaitā "Hipotēku banka" turpina strādāt stabili un droši, nodrošinot klientiem pakalpojumus un īstenojot valsts atbalsta programmas, uzsvēra FM.

"Hipotēku bankas" komercdaļas tiek pārdotas, jo valdība 2009.gadā nolēma, ka līdz 2013.gada beigām tiks pārtraukta "Hipotēku bankas" komercdarbība, lai nākotnē koncentrētos tikai uz attīstības institūcijas uzdevumiem.

Pārveides procesa gaitā "Hipotēku bankas" darbība tiek fokusēta uz tautsaimniecībai būtiskiem virzieniem - mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanu, uzņēmējdarbības sākšanas veicināšanu, infrastruktūras attīstīšanu un citiem nacionālās attīstības projektiem saskaņā ar valdības apstiprinātām programmām.

Tā kā attīstības institūcijai galvenokārt ir papildinoša loma un tai nav jākonkurē ar citiem tirgus dalībniekiem, "Hipotēku bankas" daļai, kas nav tieši saistīta ar attīstības funkciju veikšanu, tas ir komercdaļai, tiks nodrošinātas attīstības iespējas privātajā sektorā.

Pērnvasar tika noslēgti līgumi par četru "Hipotēku bankas" komercdaļas pakešu pārdošanu. "Swedbank" iegādājās "Hipotēku bankas" komercdaļas paketes, kurās ir privātpersonu un juridisko personu komercaizdevumi, norēķinu un noguldījumu pakalpojumi. SIA "Swedbank līzings" iegādājās SIA "Hipolīzings". Savukārt pensiju 2.līmeņa plānu pārvaldīšanas paketi iegādājās "SEB Wealth Management".

"Hipotēku bankas" zaudējumi no komercdaļas pārdošanas "Swedbank" ir 28,57 miljoni latu. "Hipotēku bankas" pagājušā gada pārskatā norādīts, ka 28,57 miljonu latu zaudējumus no pārdošanai paredzētu aktīvu/saistību pārdošanas veido zaudējumi no pirmās, otrās un piektās bankas komercdaļas paketes atsavināšanas, tas ir, no privātpersonu un mazo un vidējo uzņēmumu kredītu un noguldījumu, korporatīvo uzņēmumu kredītu un noguldījumu un SIA "Hipolīzings" atsavināšanas.


Написать комментарий