Prioritārajās nozarēs bezdarbniekus apmācīs

foto: nekrize.lv
foto: nekrize.lv

Līdz nākamā gada janvārim uzsāks izmēģinājumprojektu, lai praksē pārbaudītu iespējamo Labklājības ministrijas (LM) un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sadarbības modeli bezdarbnieku apmācību īstenošanai.

Plānots, ka izmēģinājumprojekta ietvaros bezdarbnieku apmācības īstenos valsts dibinātajās profesionālās izglītības iestādēs, kuru infrastruktūras uzlabošana veikta no Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem. Vienlaikus, lai nodrošinātu valsts izglītības iestāžu motivāciju uzturēt augstas kvalitātes apmācības procesu, izmēģinājumprojektā izmantos arī Pasaules Bankas nesen veiktā pētījuma «Latvija: kurš ir bezdarbnieks, ekonomiski neaktīvais vai trūcīgais?» rezultātus par bezdarbnieku apmācību pasākumu analīzi.

Kopumā, ņemot vērā situāciju darba tirgū, LM atzīst, ka galvenie darba tirgus izaicinājumi 2013. gadam ir augsta bezdarba līmeņa saglabāšanās, kā arī liels ilgstošo bezdarbnieku īpatsvars. Atbilstoši Ekonomikas ministrijas (EM) prognozēm vidēji 2013. gadā nodarbināto skaita pieaugums varētu būt 2,4% jeb 20 tūkst. cilvēku.

2013. gadā papildu jau esošajām apmācībām pie darba devēja un pēc darba devēja pieprasījuma būs pieejamas praktiskās apmācības prioritārajās nozarēs - apstrādes rūpniecībā, transporta un loģistikas nozarē, tūrismā, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nozarē. Savukārt darba tirgū pieprasījums šobrīd ir pēc elastīgiem un kompetentiem darbiniekiem, kuri gatavi vienlaicīgi veikt vairāku amatu pienākumus, kuriem papildus profesijas specifiskajām zināšanām piemīt arī kāda no pamata kompetencēm, piemēram, svešvalodu zināšanas.
Neskatoties uz to, ka apmācību kuponu sistēmas izmantošana jau ir pārbaudīta, LM atzīst, ka ir jāturpina strādāt pie kuponu sistēmas darbības pilnveides un apmācību procesu kontroles pastiprināšanas. Piemēram, sniedzot atbalstu klientam, izvēloties piemērotāko apmācības programmu vai nodarbinātības atbalsta pasākumu.

Lai pilnveidotu kuponu sistēmas darbību, 2013.gadā Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) plāno ieviest bezdarbnieku profilēšanas metodi. To pielietos mērķtiecīgai klientu vēlmju virzīšanai uz piemērotāko apmācību izvēli.

Tāpat svarīgi ir apmācību pasākumos iesaistīt tos cilvēkus, kuru būtiskākais kavēklis, lai iesaistītos darba tirgū, ir prasmju trūkums. Tas ir īpaši svarīgi mazkvalificēto bezdarbnieku gadījumā, ņemot vērā arī to, ka krīzes laikā tieši šos darbiniekus darba devēji pastiprināti atlaida. Līdz ar to tieši šī papildu apmācība būtiski uzlabo gan darbā iekārtošanās iespēju, gan lielāka atalgojuma saņemšanu. 
Vienlaikus LM uzsver nepieciešamību turpināt pilnveidot sadarbību starp NVA un darba devējiem. 
Lai novērstu kvalificētu darbinieku trūkumu reģionos, 2013.gadā ir atjaunoti darbaspēka mobilitāti veicinoši pasākumi. Tāpat 2013.gadā plānots izvērtēt iespēju daļēji atteikties no neformālās izglītības programmu finansēšanas bezdarbniekiem un darba meklētājiem, aizstājot tās ar īsām un elastīgām profesionālās pilnveides programmām.


Написать комментарий