Atbalsta pievienošanos konvencijai par savstarpējo administratīvo sadarbību nodokļu jomā

foto: www.lvportals.lv

Kā ziņo Finanšu Ministrijas mājaslapa trešdien, 21. maijā, Ministru kabineta (MK) sēdē tika izskatīts un atbalstīts likumprojekts par konvenciju, kas nosaka savstarpējo administratīvo sadarbību nodokļu jomā. 2013. gada 18. februārī Latvija ir saņēmusi Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (Organisation for Economic Co-operation and Development – ESAO) uzaicinājumu parakstīt konvenciju Ministru padomes sanāksmes laikā šā gada maijā.

Konvencija ir brīvprātīgs daudzpusējs līgums, kas izstrādāts, lai veicinātu starptautisko sadarbību ar mērķi uzlabot nacionālo nodokļu normatīvo aktu darbību, veicot informācijas apmaiņu atbilstoši ESAO starptautiskajam informācijas apmaiņas standartam. Konvencija paredz visus iespējamos administratīvās sadarbības veidus attiecībā uz nodokļu uzlikšanu un iekasēšanu ar mērķi cīnīties pret izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un nodokļu nemaksāšanu. Tāpat līgums paredz informācijas apmaiņu pēc pieprasījuma, spontāni un automātiski, paredz veikt vienlaicīgas nodokļu pārbaudes, nodokļu pārbaudes ārvalstīs un palīdzību piedziņā.

Pašlaik Latvija ar ārvalstīm veic informācijas apmaiņu tiešo nodokļu jomā saskaņā ar MK noteikumiem un atbilstoši Latvijas noslēgtajām nodokļu konvencijām un informācijas apmaiņas līgumiem. Pievienojoties konvencijai, tiks nodrošināts plašāks tiesiskās sadarbības mehānisms nodokļu informācijas apmaiņas jomā arī attiecībā uz valstīm, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis vai ar kurām Latvijai nav noslēgtas nodokļu konvencijas, vai nodokļu informācijas apmaiņas līgumi, kā arī tiks samazinātas izvairīšanās no nodokļu maksāšanas un nodokļu nemaksāšanas iespējas.

Šobrīd konvencijai kopumā ir pievienojušās 42 valstis, kā arī 12 valstis, ieskaitot Latviju, ir parakstījušas nodomu vēstuli par pievienošanos. Ņemot vērā, ka pievienošanās konvencijai ir atvērta visām valstīm, tai var pievienoties arī trešās valstis. Šādu iespēju ir izmantojušas vairākas trešās valstis, tai skaitā arī NVS valstis (Azerbaidžāna, Moldova, Krievija un Ukraina).


Написать комментарий