Atbalsta visaptverošas sistēmas ieviešanu cigarešu kontrabandas un naudas atmazgāšanas apkarošanai

foto: www.ir.lv
foto: ir.lv

Kā ziņo Finanšu Ministrijas mājaslapa, otrdien, 21. maijā, Ministru kabineta sēdē tika izskatīta un atbalstīta pievienošanās sadarbības līgumam starp Eiropas Savienību (ES) un iesaistītajām ES dalībvalstīm ar British-American Tobacco (Holdings) Limited. Līgums paredz visaptverošu sistēmu cigarešu kontrabandas un naudas atmazgāšanas apkarošanai

Līguma nosacījumi paredz padziļinātās izpētes un jēdziena „pazīsti savu klientu” regulējumu, kā arī maksājumu metožu, realizācijas apjomu un uzskaites vešanas jautājumus. Izsekošanas un izmeklēšanas nosacījumi palīdzēs un sekmēs Eiropas tiesībsargājošajām iestādēm apkarot kontrabandas darbības nākotnē, atļaujot izsekot British-American Tobacco (Holdings) Limited cigaretēm, tās īpaši marķējot un izveidojot īpašu datubāzi.

Šobrīd viltotu cigarešu ražošana un kontrabanda rada ekonomiskus zaudējumus gan ES dalībvalstīm, gan arī tabakas kompānijām. Eiropas Komisijas (EK) Eiropas Krāpšanas apkarošanas birojā ir izveidota speciāla komanda, kas apkaro starptautisko viltoto cigarešu kontrabandas tirgu. Vienlaikus arī ES dalībvalstīm pašām ir vēlme turpināt un paplašināt centienus apkarot cigarešu kontrabandu un cigarešu viltojumu ražošanu. Lai to realizētu, nepieciešams veikt efektīvus un rezultatīvus pasākumus, lai likvidētu viltoto cigarešu ražošanu, samazinātu un novērstu cigarešu kontrabandu, tajā skaitā efektīvi un koncentrēti jāveic robežu patrulēšana, organizēta tirgus aizsardzība pret pārlieku lielu cigarešu piedāvājumu, kā arī jāuzlabo British-American Tobacco (Holdings) Limited ražoto cigarešu identifikācija.

Lai nodrošinātu iepriekš minētos pasākumus, EK kopā ar iesaistītajām ES dalībvalstīm un tabakas kompāniju 2010. gada 15. jūlijā parakstīja daudzgadu līgumu, kurā paredzēta efektīva sistēma turpmākajā cīņā ar cigarešu kontrabandu un viltojumiem.

Likumprojekta īstenošanai nav nepieciešami papildu valsts vai pašvaldību budžeta līdzekļi.

Likumprojektu vēl skatīs Saeima.


Написать комментарий