ASV tornado izdzīvojušie stāsta par briesmīgo dabas stihiju

Foto: nra.lv
Foto: nra.lv

Virpuļviesulis, kas pirmdienas pēcpusdienā brāzies pāri ASV Oklahomas štata pilsētiņai Mūrai, aiz sevis atstājis gruvešu kaudzes un izdzēsis vismaz 90 cilvēku dzīvības.

Traģēdija ir jo skaudrāka tāpēc, ka tornado nopostījis kādas sākumskolas ēku un bojā gājuši vairāki desmiti bērnu. Vēja ātrums milzīgajā, gandrīz 3 kilometrus plašajā virpuļviesulī pārsniedzis 100 metrus sekundē, un daļa atlūzu, ko tas pacēlis gaisā, aizceļojušas vairāk nekā 150 kilometrus tālu. Meteorologiem nav pamata iepriecināt amerikāņus – tā dēvētajā Tornado alejā, kas sniedzas no Teksasas līdz Dienviddakotai, tiek prognozēti jauni virpuļviesuļi.

«Šī ir ļoti skumja diena Oklahomas štatam – ļoti smaga un ļoti traģiska diena. Lūgšanās un domās mēs esam kopā ar tām ģimenēm, kuras smagi skārusi šī briesmīgā vētra. Mēs darīsim visu, lai palīdzētu tiem, kuriem tas nepieciešams, un darīsim to nekavējoties,» štata gubernatores Mērijas Fellinas sacīto citē Sky News. Pēc svētdien notikušajiem daudz vājākajiem tornado viņa jau izsludināja ārkārtas situāciju 16 štata apgabalos, bet tagad tā izsludināta vēl piecos apgabalos – arī Oklahomasitijas apkaimē, kur atrodas Mūra, kurā dzīvo aptuveni 50 000 iedzīvotāju.

CNN vēsta, ka glābšanas darbi, kas tika uzsākti īsi pēc tornado (tas pilsētai uzbruka trijos pēcpusdienā pēc vietējā laika), turpinājušies augu nakti. «Mēs strādāsim, kamēr vēl pastāvēs cerība, ka zem ēku drupām atradīsim kādu cilvēku,» sacījis viens no glābējiem. Ja atskaita divas skolas un slimnīcas ēku, tornado ir sagrāvis galvenokārt vienstāva vai divstāvu savrupmājas, tāpēc glābšanas darbi rit salīdzinoši raiti un ir lielas cerības, ka upuru skaits dramatiski nepieaugs. Līdz vakardienas pēcpusdienai bija identificētas 51 cilvēka mirstīgās atliekas, bet CNN, atsaucoties uz glābējiem, vēstīja, ka kopējais upuru skaits ir 91. To vidū ir vairāk nekā 20 bērnu. Simtiem cilvēku, kuri savainoti dabas stihijā, vērsušies pēc palīdzības pie mediķiem.

«Pilsēta izskatās pēc drupu kaudzes. Liekas, ka slimnīcas ēka vairs nav atjaunojama – tornado to ir krietni papostījis,» sarunā ar televīzijas kompāniju NBC sacījis Mūras mērs, piebilstot, ka ievainotie nogādāti uz slimnīcām citās Oklahomasitijas priekšpilsētās. Vietējais radiožurnālists Ēriks Olsens, kuram, pildot darba pienākumus, nācies pabūt pasaules karstajos punktos, sacījis, ka atsevišķas Mūras daļas atgādina karadarbības zonu. «Postījumi ir neiedomājami. Izskatās, ka ēkas nolīdzinātas līdz ar zemi bombardēšanas laikā – šādus skatus nācies redzēt Afganistānā vai Irākā,» viņš sacījis sarunā ar Sky News. Televīzijas kanālos demonstrētajos videomateriālos, kas uzņemti no helikoptera, skaidri saskatāms tornado ceļš – tajā palikušas tikai ēku drupas. «Es vairs šo kvartālu nepazīstu – vēl vakar te bija skaistas savrupmājas, auga koki, bet pašlaik nav palicis absolūti nekas,» teikusi kāda sieviete. «Es jau 20 gadus strādāju Nacionālajā laika prognozēšanas dienestā, taču ar tik spēcīgu tornado vēl nebiju saskāries,» BBC norādījis meteorologs Riks Smits. Par virpuļviesuļa, kas plosījās vismaz 35 minūtes, neiedomājamo spēku liecina fakts, ka nelieli priekšmeti un drazas, kas pacelti gaisā Mūrā, pēc pāris stundām nogāzušies Tulsas pilsētas apkaimē – 100 jūdzes jeb 161 kilometru no Mūras. Vakar tornado skartajā pilsētā joprojām nebija atjaunota nedz elektrības, nedz dabasgāzes piegāde, kas tika pārtraukta uzreiz pēc tornado, lai nepieļautu ugunsgrēku izcelšanos. Virpuļviesulis sagrāvis arī divus ūdenstorņus, kā dēļ nedarbojas ūdensvads, daudzviet nestrādā mobilie sakari, jo nopostīti telekomunikāciju torņi.

Reuters uzsver, ka upuru skaits būtu bijis daudz lielāks, ja cilvēkus nebūtu izdevies laikus brīdināt. Pirmais brīdinājums vietējās radiostacijās izskanējis 16 minūtes pirms virpuļviesuļa (vidēji ASV tas notiek 10 minūtes pirms dabas stihijas), ieslēgtas brīdinājuma sirēnas, bet piecas minūtes pirms virpuļviesuļa cilvēki uzstājīgi mudināti meklēt slēptuves. Daļu no 500 skolēniem, kuri mācījās sagrautajā skolā, izdevies evakuēt uz netālo baznīcu, citi cilvēki meklējuši patvērumu pagrabos vai citur. «Es noslēpos skapī, pārlaidu pirmās divas lielās brāzmas un jau nodomāju, ka viss ir beidzies. Bet tad es sadzirdēju tādu troksni, ka likās – tuvojas vilciens, un pēc brīža sapratu, ka māja brūk,» sarunā ar Reuters stāstījusi 48 gadus vecā Ninja Leja. Viņai par laimi, skapis izturējis iegruvušā jumta svaru, un sievieti pēc divām stundām zem mājas drupām atradis vīrs. «Labi, ka pašā sākumā mobilais telefons vēl darbojās, un es viņam paspēju piezvanīt un pateikt, ka esmu skapī,» teikusi N. Leja. Viņas meita Katrīna, kas mācījās sabrukušajā skolā, nav paspējusi evakuēties uz baznīcu un kopā ar vairākiem klasesbiedriem un skolotājiem pārlaidusi tornado pirmā stāva tualetēs. Viņiem izdevies izdzīvot, taču citā telpā atrastas skolotājas un septiņu bērnu mirstīgās atliekas – cilvēkiem uzgāzies jumta segums, un viņi miruši. Savukārt Rikijs Stovers sarunā ar CNN stāstījis, ka kopā ar ģimeni paslēpies pagrabā. «Vienubrīd jau likās, ka pēdējā stundiņa ir klāt – tornado izrāva no eņģēm pagraba durvis, trieca iekšā stikla lauskas un citādas drazas,» viņš atceras dramatiskos mirkļus.

Notikušais daudziem Mūras iedzīvotājiem atsaucis atmiņā 1999. gada 3. maiju, kad virpuļviesulis prasīja 40 cilvēku dzīvības un nopostīja tūkstošiem māju. Cilvēki stāstījuši, ka šīs nedēļas tornado virzījies gandrīz pa to pašu ceļu. Lai gan, saskaņā ar meteorologu datiem, 1999. gada tornado bijis spēcīgāks. Toreiz speciālisti reģistrēja vēja ātruma rekordu – 486 km/h jeb 135 m/s, un virpuļviesulim tika piešķirta EF5 kategorija, savukārt pirmdienas tornado – EF4 kategorija. Tomēr aculiecinieki tam nevēlas ticēt. «Nu nē, es piedzīvoju abus tornado, un šis bija krietni biedējošāks,» sacījis kāds Mūras iedzīvotājs. Varas iestādes atzinušas, ka nodarīto postījumu aplēšana prasīs zināmu laiku, taču tie varētu būt tikpat lieli kā 1999. gadā – vairāk nekā 1,3 miljardi dolāru. ASV prezidents Baraks Obama solījis štatam piešķirt finansiālo palīdzību, lai varētu atjaunot pilsētu un kompensēt zaudējumus tiem, kuru īpašums nebija apdrošināts.
***
TRAĢISKĀKIE TORNADO ASV VĒSTURĒ
• 1840. gada 7. maijs – 317 bojāgājušie Načesā (Misisipi)
• 1896. gada 27. maijs – 255 bojāgājušie Sentluisā (Misūri)un Īstsentluisā (Ilinoisā)
• 1899. gada 12. jūnijs – 117 bojāgājušie Ņūričmondā (Viskonsīna)
• 1902. gada 18. maijs – 114 bojāgājušie Goliadā (Teksasa)
• 1908. gada 24. aprīlis – 143 bojāgājušie Emitā (Luiziāna)un Pērvisā (Misisipi)
• 1913. gada 23. marts – 103 bojāgājušie Omahā (Nebraska)
• 1925. gada 18. marts – 695 bojāgājušie Misūri, Ilinoisas un Indiānas štatos
• 1936. gada 5. aprīlis – 216 bojāgājušie Tupelo (Misisipi)


Темы: , , , , ,
Написать комментарий