Igaunijas degvielas tirgotāja darbību sekmē nacionālā piederība

foto: db.lv
foto: db.lv

Degvielas mazumtirgotāja Olerex darbību sekmē izvērstā DUS ķēde, nacionālā piederība un arī jaunā koncepcija. 2010. gadā konsultāciju kompānija Wood Makenzie pārskatā par naftas tirgu a/s Olerex nosaukusi par straujāk augošo kompāniju degvielas mazumtirdzniecības uzņēmumu Igaunijā.

Laikā no 2002. gada līdz 2010. gadam tas palielinājis tirgus daļu no 4% līdz 13% un vairāk nekā divkāršojis degvielas uzpildes staciju (DUS) skaitu – no 25 stacijām 2005. gadā līdz 46 – pašlaik.

A/s Olerex ir dibināta 1994. gadā. Tā bāzējas Tartu, tomēr pirmā DUS tika atvērta Dienvidigaunijas pilsētā Veru. Olerex sākotnēji vairāk bija pievērsies naftas produktu vairumtirdzniecībai, bet pakāpeniski tās nozīme samazinājās. Pašlaik Olerex daļa Igaunijas naftas produktu vairumtirdzniecībā ir aptuveni 7%. Pēc staciju skaita ar 46 degvielas uzpildes stacijām Olerex ir ceturtais lielākais degvielas mazumtirgotājs Igaunijā, pēc pārdotās degvielas apjoma – trešais vai ceturtais. Šādu pozīciju kompānija esot sasniegusi ap 2009. gadu.

Viens no Orlex dibinātājiem Anti Mopels uzskata, ka uzņēmuma veiksmīgās darbības pamatā ir vairāki faktori – izvērstā DUS ķēde, nacionālā piederība un arī jaunā DUS koncepcija. Veiksmīgās darbības faktoru un konkurences priekšrocību A. Mopels formulē īsi: «Esam igauņu kompānija.» Tāds ir arī uzņēmuma sauklis. «Mūsu konkurenti ir globālās kompānijas, kas nevar apgalvot, ka viss nopelnītais paliek Igaunijā. Mūsu peļņa gan paliek šeit,» viņš klāsta. A. Mopels domā, ka klienti un sabiedrība to novērtē. Viņaprāt, šis arguments kļūs arvien svarīgāks.

Kā trešo faktoru, kas ir veicinājis attīstību it īpaši beidzamajos gados, uzņēmuma vadītājs min ieguldījumus jaunas DUS koncepcijas izstrādē un īstenošanā. «Stacijas izskats ir būtisks konkurences faktors. Ja DUS ir pievilcīga, tad klients iebrauc tajā, ja ne – laiž garām. Pie jaunā koncepta strādājām vairāk nekā gadu – izstrādājām katru konstruktīvo mezglu, sākot no tehniskā projekta līdz pat dizainam,» viņš stāsta. Pašlaik jaunā «seja» vēl esot tikai dažiem Olerex DUS, pakāpeniski pārmaiņas skars lielāko daļu.


Темы: , , , , ,
Написать комментарий