Daugavpils novadā notika jauniešu pirmā neformālā tikšanās ar politiķiem

foto: Daugavpils novada dome
foto: Daugavpils novada dome

Portāls Gorod.lv jau vēstījis, ka vairāk nekā simts Daugavpils novada jaunieši piedalās ES projektā „Drošs jaunietis drošā Eiropā”.

Projekta ietvaros jau notikuši vairāki pasākumi, un 10.maijā Daugavpils novada Kultūras centrā norisinājās noslēguma pasākums – diskusija ar politiķiem pie kafijas krūzes.

Daugavpils novada domes jaunatnes projektu koordinatore Iluta Kriškijāne paziņoja portālam Gorod.lv, ka „Kafija ar politiķiem” kļuva par novada jauniešu pirmo neformālo tikšanos ar politiķiem, pagastu pārvalžu deputātiem un vadītājiem.

Pēc I.Kriškijānes vārdiem, pasākumu atklāja Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska, vēlāk visus pasākuma dalībniekus gaidīja pārsteigums – dziesma Sventes pagasta jaunietes Ingas Mukānes izpildījumā.

Jaunatnes projektu koordinatore atzīmēja, ka jau pirms diskusijas sākuma visi klātesošie vēlējās saņemt informāciju par programmas „Jaunatne darbībā” ietvaros Daugavpils novadā iepriekš īstenotajiem projektiem, kā arī iepazinās ar pēdējā projekta ietvaros paveikto.

Atgādināsim, ka diskusijas tēmas ierosināja paši jaunieši, tika izvēlētas 10 idejas, katra no grupām apsprieda kādu aktuālu tēmu. Dažas tēmas bija saistītas ar ļoti sasāpējušies jautājumiem, piemēram, jauniešu pulcēšanās vietām, novada jauniešu nodarbinātību, jauniešu un Kultūras namu sadarbības iespējām. Savukārt citās darba grupās to dalībnieki nedaudz pasapņoja un iztēlojās, ko darītu Domes vai pagasta pārvaldes priekšsēdētāja, jaunatnes lietu speciālista amatā.

Diskusijas beigās katra darba grupa prezentēja savu apspriesto jautājumu redzējumu. Tādējādi pasākuma dalībnieki tika skaidrībā ar Daugavpils novada pagastos esošo situāciju ar jauniešu iespējamām pulcēšanās vietām. Klātesošie novada domes deputāti un pārstāvji apsolīja, ka palīdzēs jauniešiem atrisināt minēto problēmu, apspriedīs šo jautājumu ar pagastu pārvalžu priekšsēdētājiem. Jaunieši tika aicināti apsvērt alternatīvos variantus – iespējams, pagastā ir kāda lapene, skolas telpas vai stūrītis pagasta pārvaldē, kuru varētu labiekārtot un padarīt par pulcēšanās vietu.

Citas grupas dalībnieki aprakstīja, ko viņi darītu novada domes priekšsēdētāja amatā. Viņuprāt, šādas diskusijas jārīko vismaz vienu-divas reizes gadā, lai priekšsēdētājs saprastu, kā dzīvo jaunieši, kas viņiem pietrūkst. Jaunieši varētu palīdzēt priekšsēdētājam sasniegt izvēlētos mērķus.

Pēc jauniešu domām, ideālam pagasta pārvaldes priekšsēdētājam jāpiedalās brīvprātīgo darbā, jāatrod kopīgā valoda ar visiem pagasta iedzīvotājiem, jāatbalsta jauniešu iniciatīvas un jāmeklē iespējas nodarbināt jaunos speciālistus, lai viņi neizceļotu uz ārzemēm.

Jāatzīmē, ka pasākumā izskanēja vairākas interesantas idejas – sava informācijas kanāla izveide, jauniešu fondu izveide, kuri līdzfinansētu jauniešu iniciatīvas. Pēc diskusijas dalībnieku domām, abas puses – gan jaunieši, gan politiķi – bija ieinteresētas diskusijā.

Pasākuma ietvaros darbojās Medumu pagasta jauniešu biedrības „Medumu cerība” organizētās radošās darbnīcas. Pēc diskusijas jaunieši veidoja kolāžas, bet pasākuma noslēgumā Višķu pagasta jauniešu organizācijas „VJCS” bija sagatavojusi koncertu.
Jāatzīmē, ka 12.jūnijā Daugavpils novada domes telpās tiks atklāta fotoizstāde, kas atspoguļos projekta spilgtākos brīžus, izstādes atklāšanas dienā visi interesenti varēs noskatīties arī videomateriālu.



Написать комментарий