Potenciālos darbiniekus noskata prakses laikā

foto: db.lv
foto: db.lv

Jaunieši aktīvāk sāk interesēties par prakses iespējām, un praksē iegūtās zināšanas studenti nereti turpina pielietot jau kā uzņēmuma darbinieki.

Pēdējos gados, tuvojoties vasarai, palielinās uzņēmumu saņemto pieteikumu skaits no studentiem, kas vēlas papildināt savas teorētiskās zināšanas praksē, turklāt aizvien izteiktāka ir tendence, ka jaunieši piesakās darbam pēc pašu vēlēšanās, nevis tādēļ, ka to liek mācību iestāde, jo vēlas gūt pieredzi, novērojuši darba devēji. Jāpiebilst, ka ne reizi vien darba devēji ir minējuši, ka vakancēm uzņēmumā piesakās jaunieši bez iepriekšējas pieredzes un atbilstošas izglītības, taču ar augstām ambīcijām un prasībām pret darbu, atalgojumu un ieņemamo amatu, tomēr ir uzņēmumi, kuri, piedāvājot prakses vietas, noskata un apmāca savus nākamos darbiniekus.

Šajā gadā uz katru prakses vietu ir vairākas reizes lielāks pieteikumu skaits, nekā piedāvātās vietas, saka uzņēmumu pārstāvji, norādot, ka daļa praktikantu pēc prakses beigām paliek strādāt uzņēmumā. Maxima LatvijaPersonāla vadības departamenta direktore Līga Sleņģe stāsta, ka praktikantiem, kuri pierādījuši sevi kā atbildīgus darbiniekus, Maxima Latvijapiedāvā tālāku sadarbību. Aptuveni 10% jauniešu, kas uzņēmumā strādā vasarā, paliek strādāt arī pēc vasaras perioda. Runājot par ieguvumu darba devējam, viņa uzsver, ka tā ir laba iespēja piesaistīt un pārbaudīt jaunos potenciālos darbiniekus.

Tāpat pēdējos gados arī aizvien lielāks skaits finanšu pakalpojumu sniedzēju piedāvā prakses vietas augstskolu studentiem, un tā šogad praksi apdrošināšanas kompānijā Balta ir izmantojuši 17 jaunieši, no kuriem divi saņēmuši piedāvājumu sākt strādāt, savukārt pērn šādā veidā apdrošinātājs ieguva trīs jaunus darbiniekus, informē AAS Balta personāla direktore Veronika Linkuma. Tā kā daļa praktikantu pēc prakses vēlāk atgriežas Balta vai uzreiz pēc tās kļūst par pastāvīgiem darbiniekiem, no uzņēmuma puses tā ir iespēja sagatavot savus potenciālos darbiniekus un dot ieguldījumu nākotnē, saņemot arī atbalstu ikdienas darbos, skaidro V. Linkuma.
Nordea bankā šobrīd ir vienīgā apmaksātā prakses vieta starp finanšu nozares uzņēmumiem – tās laikā praktikants saņem valstī noteikto minimālo atalgojumu, informē Nordea vecākā personāla partnere Latvijā Indra Rozenberga, skaidrojot, ka katrs ceturtais praktikants ir sevi arī pierādījis un kļuvis par Nordea darbinieku.

«Saņemto pieteikumu skaits var būt līdz pat 50 pretendentiem uz vienu vietu, kas ir atkarīgs no mācību perioda un konkrētā departamenta, taču vidēji saņemam 10 pieteikumus uz vienu prakses vietu, un pēdējo gadu laikā lielākā interese bijusi par prakses vakancēm Sabiedrisko attiecību departamentā un Karšu apstrādes nodaļā. Ik gadu aptuveni 60 studenti izmanto bankas piedāvātās prakses iespējas,» stāsta bankas pārstāve.

Arī Balta novērojusi tendenci, ka jaunieši par praksi interesējas aktīvāk, un šogad kompānija ir saņēmusi vairāk nekā 100 pieteikumu. Savukārt Maxima Latvija pārstāve gan novērojusi citādu tendenci un atzīst, ka lielākoties par praksi studentiem interesējas mācību iestādes, bet pašu studējošo iniciatīva esot vērojama retāk.


Написать комментарий