Saeimas deputāts A.Elksniņš: Ar SC-2 saistītie dokumenti ir pamats izmeklēšanai

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Iepazīstoties ar slēdzieniem par SC-2 darbu Daugavpilī un PAS „Daugavpils siltumtīkli” un SIA „LATNEFTEGAZ” 2009.gadā noslēgtiem līgumiem, Saeimas deputāts un eksperts tieslietu jautājumos Andrejs Elksniņš paziņoja portālam Gorod.lv, ka ir pamats veikt izmeklēšanu.

A.Elksniņš paziņoja, ka iepazinās ar daudziem dokumentiem, kas ir saistīti ar PAS „Daugavpils siltumtīkli” darbu, sakot ar 2004.gadā Daugavpils pilsētas domes lēmumiem, kad bija acīmredzami, ka nepieciešama siltumapgādes sistēmas modernizācija.

Paradokss ir saistīts ar to, ka visiem lēmumiem par uzņēmuma attīstību bija jābūt pieņemtiem, pamatojoties uz politiskajiem dokumentiem – attīstības koncepcijām. Patiesībā lēmumu pieņemšanā tās bieži vien netika ņemtas vērā. A.Elksniņš atzīmēja, ka katrs nākamais Domes priekšsēdētājs izmantoja Jāņa Lāčplēša izmantoto shēmu, kad struktūras, kuras saņēma Valsts kontroles rekomendācijas, pieaicināja ekspertus, lai tie veiktu pārbaudi. Tas ir saistīts ar to, ka Valsts kontroles rekomendācijām nav saistoša rakstura. Rezultātā uzņēmumi saņēma slēdzienu, kas viss esot kārtībā. Jāņem vērā, ka abos gadījumos tas maksā nodokļu maksātāju naudu, jo Valsts kontroles revīziju apmaksā valsts, pārējos pasākumus – pašvaldība vai pašvaldības iestāde.

Tas attiecas arī uz situāciju ar PAS „Daugavpils siltumtīkli” – gan Valsts kontroles, gan neatkarīgo ekspertu slēdziens ir tikai pārbaužu veicēju viedoklis, kuri atzīmē, ka, pastāvot citiem apstākļiem, dokumentiem un motivācijai, slēdziens varētu būt pavisam savādāks.

„Šobrīd būtu populistiski apgalvot, ka ar 2009.gadā noslēgtiem līgumiem saistītās personas tiks apsūdzētas vai apcietinātas, jo izdarīts kriminālpārkāpums. Tomēr dokumentu un slēdzienu kopums liecina, ka sakarā ar šo faktu nepieciešams veikt izmeklēšanu. Pagaidām nav skaidrs, kas to veiks, jebkurā gadījumā jāveic papildu revīzija.

Neskatoties uz to, ka šobrīd pārbaudes veicēju argumenti ir tikai izvērtējums, tie liecina, ka sakarā ar SC-2 pieņemtie lēmumi nav caurspīdīgi, tajos nav sistēmas, savukārt SC-2 līgumus jau sen vajadzēja lauzt un veikt papildu iepirkumus”, paziņoja A.Elksniņš.

Atgādināsim, ka pēc ekspertu slēdziena par PAS „Daugavpils siltumtīkli” darbu saņemšanas Daugavpils pilsētas dome griezās tiesībsargājošās instancēs ar lūgumu ierosināt krimināllietu. Tāpat KNAB saņēmis iesniegumu un izvērtē, vai 2009.gadā slēdzot līgumus starp  PAS „Daugavpils siltumtīkli” un SIA „LATNEFTEGAZ” amatpersonas ievēroja likumu.

Zināšanai: A.Elksniņš dzimis Daugavpilī. Vidējo izglītību ieguvis Daugavpils 1.ģimnāzijā. Ar jurista kvalifikāciju absolvējis Latvijas Policijas akadēmiju, turpat ieguvis maģistra grādu, paaugstinājis kvalifikāciju Kembridžas universitātē, pašlaik studē M.Lomonosova Maskavas Valsts universitātē. 2011.gadā tika ievēlēts par Saeimas deputātu, Juridiskās komisijas loceklis, Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par Ķemeru sanatorijas privatizēšanas likumību loceklis. Likumprojektu autors, eksperts-konsultants to izstrādes procesā.


Написать комментарий