Muzeju nakts apmeklētākais objekts Daugavpilī – Cietoksnis

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Neskatoties uz to, ka šogad starptautiskajā akcijā „Muzeju nakts” mūsu pilsētā piedalījās 6 kultūrvēsturiskie objekti, apmeklētākais no tiem bija Daugavpils cietoksnis.

Cietokšņa pārvaldnieks Jānis Dukšinskis pastāstīja portālam Gorod.lv, ka precīzs apmeklētāju skaits nav zināms, jo Muzeju naktī cilvēki ne tikai apmeklēja cietoksnī esošos vēsturiskos objektus, bet pārvietojās pa teritoriju arī patstāvīgi. Runājot aptuveni, objektu apmeklēja ap 5 000 cilvēku, ne tikai daugavpiliešu, bet arī citu Latvijas pilsētu iedzīvotāju, kā arī viesu no Lietuvas.

Pēc pārvaldnieka vārdiem, viņam pašam bija interesanti vadīt ekskursijas 200 cilvēkiem. Interesentu bija tik daudz, ka plānoto triju ekskursiju vietā notika sešas.

Kā zināms, Cietokšņa Kultūras un informācijas centrā strādā divi cilvēki, kuriem izdevās organizēt vairākus interesantus pasākumus: ceļojumu pa aizsargvaļņiem, lekcijas par kukaiņu un sikspārņu dzīvi, Ūdenstorņa, Pulvera noliktavas apmeklējumu, ekskursiju pa kara hospitāļa ēku. Centra darbiniekiem palīdzēja vairāki brīvprātīgie – studenti, zinātnieki no Rīgas, mākslinieki.

„Ceru, ka visiem apmeklētājiem patika Cietoksnī. Tūkstošiem apmeklētāju apliecina, ka Cietoksnis un tā vēsture interesē cilvēkus. Tādēļ Cietoksnis varēs piesaistīt 90 000 apmeklētājus gadā, kurus plāno ieinteresēt M.Rotko mākslas centrs. Šis virziens ir jāattīsta, Muzeju nakts un akcijai līdzīgie pasākumi jārīko daudz biežāk, saistot tos ar ielu tirdzniecību. Piemēram, divi mūsu veikaliņi ir ļoti apmierināti ar akcijas norisi: pateicoties apmeklētāju daudzumam, kuri sakarā ar karsto laiku iegādājas saldējumu un dzērienus, pāris stundu laikā mēs izpildījām gada plānu.

Manuprāt, lielu apmeklētāju skaitu piesaistītu vēsturiskās rekonstrukcijas, kuras mēs gribētu parādīt ne tikai VIP personām, bet arī visiem iedzīvotājiem.

Darbs tiek turpināts: izstrādājam jaunus tūrisma maršrutus un plānojam svinēt aizsargvaļņu 180.gadadienu”, paskaidroja Jānis Dukšinskis.

Statistikas dati liecina, ka Muzeju nakts pasākumus Latvijā apmeklēja aptuveni 220 000 cilvēku, kurus ieinteresēja liels teātros, muzejos, izstāžu zālēs, koncertzālēs, valsts un pašvaldību iestādēs rīkoto pasākumu skaits.


Написать комментарий