Odiem, kuri inficēti ar malārijas izraisītāju, cilvēku smarža šķiet ievērojami pievilcīgāka

foto: lenta.ru
foto: lenta.ru

Biologiem no Nīderlandes, Lielbritānijas un ASV izdevās konstatēt, ka inficētie ar malāriju Plasmodium falciparum odi var labāk atpazīt cilvēka sviedrus, ziņo portāls news.siteua.org.

Zinātnieki atzīmē, ka 1999 kolēģiem izdevās noskaidrot, ka Anopheles gambiae sensu stricto odiem maksimāls jūtīgums pret cilvēku sviedriem rodas tad, kad infekcija atrodas stadijā, kad oda kodiens var inficēt zīdītājus un citus siltasinīgos dzīvniekus. Pēc inficēšanās oda organismā notiek olbaltumvielu sintēzes izmaiņas, tāpēc jau agrāk bija izvirzīta hipotēze, ka šajā stadijā mainās arī oda oža.

Pētījuma ietvaros zinātnieki imitēja cilvēka ādu, šajā eksperimentā zinātnieki pielietoja neilona audumu, odus baroja ar donoru asinīm caur speciāli izveidoto sistēmu, donori pirms eksperimenta bija informēti par to, kādos nolūkos tiek ņemts asins. Donori bija izsēdināti dažādās pozīcijās un telpā bija laisti gan inficētie, gan neinficētie odi. Izrādījies, ka tiem moskītiem, kuri inficēti ar malārijas izraisītāju, cilvēku smarža šķiet ievērojami pievilcīgāka nekā veselajiem odiem, proti, četras piektdaļas inficēto moskītu izrādījuši pastiprinātu interesi, turpretī veselo odu vidū interesējusies tikai viena piektdaļa insektu.

Zinātnieki apgalvo, ka šis atklājums ir liels ieguldījums cīņā pret malāriju.


Написать комментарий