Donoriem apmaksās tikai piecas atpūtas dienas gadā

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Labklājības ministrija izskatīšanai valdībā sagatavojusi Darba likuma grozījumus, kas paredz ierobežot asins donoriem piešķiramo atpūtas dienu skaitu.

Proti, likumā ir paredzēts noteikt, ka darba devējiem ir jāapmaksā ne vairāk kā piecas donoriem piešķiramās atpūtas dienas viena kalendārā gada laikā. Tiesa gan, darba līgumā vai koplīgumā arī turpmāk asins donoriem varēs noteikt lielāku apmaksāto atpūtas dienu skaitu.


Labklājības ministrija nepieciešamību pēc donoriem piešķiramo atpūtas dienu skaita ierobežošanas skaidro ar faktu, ka asinis vīriešiem atļauts nodot ne vairāk kā piecas reizes gadā, bet sievietēm – ne vairāk kā trīs līdz četras reizes gadā. Tomēr asins donoriem pielīdzināti ir arī asins komponentu, tas ir, plazmas, trombocītu un eritrocītu donori. Asins komponentus ir atļauts nodot līdz pat 24 reizēm gadā.

Tādējādi darbinieki, kuri vienlaicīgi ir gan asins, gan asins komponentu donori, var iegūt tiesības uz vairāk nekā trīs nedēļu ilgu apmaksātu atpūtu, radot būtiskus izdevumus darba devējam. Turklāt darba devējam izdevumus var radīt ne tikai apmaksājamās atpūtas dienas, bet arī nepieciešamība aizstāt promesošu darbinieku.

Grozījumi, par kuriem vēl būs jālemj valdībai un Saeimai, arī noteic, ka darba sludinājumos ir jānorāda informācija, kas ļauj identificēt potenciālos darba devējus. Gadījumos, kad darbinieku meklē fiziskās personas, sludinājumā būtu jānorāda šīs personas vārdu un uzvārdu.

Gadījumos, kad darbiniekus meklē juridiskās personas, sludinājumā jānorāda nosaukumu jeb firmu, kā arī uzņēmuma reģistrācijas numuru. Savukārt gadījumos, kad pretendentu atlasi un piemērotības novērtēšanu veiks personāla atlases uzņēmums, sludinājumā būs jānorāda personāla atlases uzņēmuma nosaukumu un reģistrācijas numuru.

Labklājības ministrija arī piedāvā pagarināt terminēto jeb uz noteiktu laiku noslēgto darba līgumu maksimālo termiņu. Patlaban maksimālais terminēto darba līgumu termiņš ir trīs gadi, bet tagad to plānots pagarināt līdz pieciem gadiem.


Написать комментарий