Leģendārais Miura 80 gadu vecumā uzkāpis Everestā un sasniedzis rekordu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pasaulē augstākajā virsotnē ceturtdien 80 gadu vecumā uzkāpis leģendārais japāņu alpīnists Jučiro Miura, kļūstot par pasaulē vecāko Everestu iekarojušo cilvēku, vēsta raidsabiedrība BBC.

Miura, kurš Everestā pirms tam uzkāpis 70 un 75 gadu vecumā, 8848 metru augsto smaili sasniedza agri ceturtdienas rītā, paziņoja viņa atbalsta komanda.


"Es to izdarīju," satelīttelefona sarunā ar ģimeni un atbalstītājiem no Everesta paziņoja Miura. "Es nekad nevarēju iedomāties, ka tikšu Everesta virsotnē 80 gadu vecumā. Tā ir pasaulē labākā sajūta, lai gan mani spēki ir pilnībā izsmelti. Es to varu paveikt diezgan labi pat 80 gadu vecumā," BBC citē izturīgā kunga teikto.

Miuras uzkāpšanu smailē ziņu aģentūrai AP apstiprināja arī Nepālas amatpersonas.

Līdz šim vecākais Everesta iekarotājs bija nepālietis Mins Bahadurs Šerčans, kurš pasaulē augstākajā virsotnē uzkāpa 2008. gadā, būdams 76 gadus vecs. Tagad 81 gadu vecais Šerčans ar zaudēto titulu nesamierinās un ir plānojis atkal iekarot virsotni jau nākamajā nedēļā, norāda BBC.

Miura uz Everesta virsotni devās kopā ar trīs citiem japāņu alpīnistiem, starp kuriem arī viņa dēls, un sešām šerpām, informē aģentūra "Reuters".

Pirms pēdējās Everesta ekspedīcijas sirmgalvis skaidroja, ka grib pārbaudīt savas spējas un godināt "vareno Māti dabu", raksta BBC.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA jau vēstīja, ka 1970.gadā Miura kļuva slavens, ar slēpēm nolaižoties no Everesta 8000 metru atzīmes. Tas tika iemūžināts 1975.gada filmā "The Man Who Skied Down Everest", kas ieguva "Oskara" balvu labākās dokumentālās filmas kategorijā.

Piedzīvojumu gars lielā vecuma piemeklēja arī Miuras tēvu, kurš 99 gadu vecumā ar slēpēm nolaidās no Monblāna. Keidzo Miura aizgāja mūžībā pirms septiņiem gadiem, sasniedzis 101 gada vecumu.

Pēdējo mēnešu laikā Miuram veiktas divas sirds operācijas. Tāpat viņš rīkojās arī pirms kāpiena 2008.gadā. "Mans muskuļu spēks kopš 70 gadu vecuma ir pieaudzis," sacīja sirmgalvis. "Mans gribasspēks draudēja pazust ap 60 gadu vecumu, taču es noturējos." 2009. gadā Miura lauza iegurni un kreisā augšstilba kaulu.

Miura nav vienīgais japāņu sirmgalvis, kurš stājas pretī izaicinājumiem sportā. 71 gadu vecais jātnieks Hiroši Hokecu bija vecākais sportists pagājušā gada Londonas olimpiādē. Viņš apgalvoja, ka vēl nemaz nedomājot par došanos pensijā.


Написать комментарий