Tikai 9% Gorod.lv lasītāju vakcinējušies pret ērču encefalītu

foto: ntz.lv
foto: ntz.lv

Portāla Gorod.lv rīkotā aptauja liecina, ka 77% mūsu lasītāju nekad nav vakcinējušies pret ērču encefalītu un neplāno to darīt arī šogad. 9% respondentu paziņoja, ka šogad ir vakcinējušies, vēl 5% plāno to darīt.

Kā zināms, Latvijā ērces ir aktīvas kopš agrā pavasara, kad gaiss iesilst līdz +5...+7 grādiem, īpaši aktīvas ērces ir sākot no aprīļa un līdz vēlam rudenim. Ērces ir vairāku bīstamu slimību pārnēsātājas, tās pārnēsā Laimas boreliozi jeb „Laimas slimību” un ērlihiozi, kā arī encefalītu, inficēšanās ar kurām var beigties ar paralīzi vai nāvi. Nav iespējams vakcinēties pret Laimas slimību un ērlihiozi, bet var pasargāt sevi no encefalīta.

Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka šī gada pavasarī ērču aktivitāte ir augsta. Maksimālais ērču daudzums nekoptās pļavās šobrīd ir līdz pat 80 ērcēm uz kilometru. Tādēļ speciālisti aicina cilvēkus būt piesardzīgiem, uzturoties nepļautās, nekoptās pļavās, krūmājos un mežā. 

Statistikas dati liecina, ka šī gada pirmajos trīs mēnešos reģistrēti divi saslimšanas gadījumi ar ērču encefalītu, savukārt saslimšanas gadījumi ar Laimas slimību – 59. Pagājušajā gadā nedaudz samazinājies ērču encefalīta slimnieku skaits – reģistrēti 376 saslimšanas gadījumi, 2011.gadā reģistrēti 494, bet 2010.gadā – 404 saslimšanas gadījumi. 2012.gadā nedaudz samazinājies arī slimnieku skaits, kuri slimojuši ar Laimas slimību, reģistrēti 724 gadījumi, 2011.gadā – 866, bet 2010.gadā – 829 saslimšanas gadījumi.

Kā liecina „If Apdrošināšana” veiktā veselības iestāžu partneru aptauja, Latvijā būtiski pieaugusi ērču encefalīta vakcīnas cena.


Написать комментарий