Viņķeles izteikumi provocē opozīciju; par pensijām grasās lemt ātrāk

foto: puaro.lv
foto: puaro.lv

Reaģējot uz labklājības ministres Ilzes Viņķeles ( V) izteikumiem, ka ”Liepājas metalurga” problēmas var apdraudēt ieceri vēl šogad indeksēt pensijas, opozīcijā esošā ZZS jau nākamnedēļ aicinās Saeimu lemt par Pensiju likuma grozījumiem, kas paredzēs šogad indeksēt visas pensijas.

ZZS pārstāvošā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča portālam "Delfi" noliedza, ka ZZS iniciatīva būtu saistīta ar 1. jūnijā notiekošajām pašvaldību vēlēšanām.


"Sociālo un darba lietu komisija bija uzdevusi Labklājības ministrijai līdz 1. augustam sagatavot priekšlikumus par pensiju indeksācijas veikšanu. Mēs būtu pilnīgi mierīgi, ja ne labklājības ministres Viņķeles izteikumi, kas ir ļoti satraukuši pensionārus," sacīja Barča.

Viņa skaidroja, ka ZZS sagatavotie Pensiju likuma grozījumi paredz vēl šogad indeksēt visas pensijas, taču indeksācijā piedāvāts izmantot diferencētu pieeju.

Tā opozīcijas sagatavotais likumprojekts paredz pensijas, kuras nepārsniedz 200 latus mēnesī, indeksēt, tām piemērojot koeficientu 7,1 %. Savukārt mazāki koeficienti tiktu izmantoti, indeksējot lielākās pensijas. Vismazākais koeficients - 1,1 % - tiktu piemērots, indeksējot pensijas, kuras pārsniedz 900 latus mēnesī, "Delfi" norādīja Barča.

No viņas teiktā izriet, ka Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēde ir vienisprātis ar tiem pensionāriem, kas Viņķelei pārmet nekompetenci.

"No ministres teiktā par pensiju indeksācijas saistību ar "Liepājas metalurgu" varētu domāt, ka pensijas indeksēt plāno no valsts pamatbudžeta," neizpratnē par ministres izteikumiem ir Barča.

Ministre trešdien Latvijas Radio uzsvēra, ka patlaban sociālais budžets uzrāda stabilizēšanās pazīmes un ar "100% pārliecību var teikt, ka indeksācija ir iespējama," tomēr lielais jautājums esot situācija LM un, ja tā akcionāri "palaidīs uzņēmumu pa vējam", tad valdībai iestāšoties saistības, kas ietekmē arī valsts budžetu. Saistībām un izdevumiem pieaugot, apdraudēta varētu būt arī pensiju indeksācija.

Šie izteikumi saniknoja Latvijas pensionāru federāciju. "Tas ir dziļi nožēlojami, ka ministre kaut ko tādu var atļauties paziņot. Tas pierāda ministres nekompetenci, jo atlaišanas gadījumā bezdarbnieku pabalsti "Liepājas metalurgā" strādājošajiem ap 2000 cilvēku nav salīdzināmi ar summām pensiju indeksācijai," portālam "Delfi" sašutumu pauda Latvijas Pensionāru federācijas vadītājs Andris Siliņš.

LPF gan ar Viņķeli neplāno tikties, lai aizstāvētu pensionāru viedokli par pensiju indeksāciju.

Jau pērn pensionāru federāciju bija saniknojuši Viņķeles izteikumi par padomju laikā uzkrāto darba stāžu un iespējām palielināt zemās pensijas. LPF pat pieprasīja ministres demisiju. Viņķele pensionāriem tolaik atvainojās.

Jau ziņots, ka katram no konfliktējošiem LM lielākajiem akcionāriem līdz šī gada 31. maijam ir jāpārdod LM kreditoru klubam savas akcijas par vienu latu vai arī katram jāiegulda uzņēmumā desmit miljonus latu - šādu prasību pagājušajā nedēļā izvirzīja kreditoru klubs, otrdien informēja LM sarunām ar kreditoriem pieaicinātā finanšu konsultanta "Prudentia" vecākais partneris Kārlis Krastiņš.

Kreditoru klubs arī ir gatavs restrukturizēt LM saistības, tās daļēji kapitalizējot - pārvēršot akcijās, kas būtu kreditoru kluba īpašums. Saistību kapitalizācijas rezultātā kreditori iegūtu uzņēmuma akcijas, kuru vērtība būtu vienāda ar LM parāda apjomu. Tādējādi arī tiktu stiprināta uzņēmuma kapitāla bāze.


Написать комментарий