Saeima neskata ieceri par latviešu valodu bērnudārzos – NA pārmet kolēģiem liekulību

foto: vizitkartes.com
foto: vizitkartes.com

Saeimas vairākums ceturtdien noraidīja Nacionālās apvienības (NA) iesniegumu iekļaut darba kārtībā grozījumus Izglītības likumā, kas paredzētu visās pirmsskolas izglītības iestādēs pāriet uz apmācību latviešu valodā.

NA dažu parlamentā pārstāvēto partiju deputātu balsojumu pret šō ieceri dēvē par "liekulību", teikts NA paziņojumā medijiem.
Pret NA ierosinājumu balsoja "Saskaņas centra" un Reformu partijas deputāti, kā arī vairums klātesošo Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputātu. Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli, Saeimai pie šī jautājuma būs jāatgriežas jau nākamo ceturtdien, atbalstot vai noraidot likumprojekta nodošanu Saeimas komisijām.

Nacionālā apvienība izsaka sarūgtinājumu, ka "pret bērnudārzu pāreju uz apmācībām latviešu valodā ceturtdien nobalsoja arī to partiju deputāti, kuras līdz šim publiskajā telpā runājušas par nepieciešamību Latvijas sabiedrību saliedēt uz latviešu valodas bāzes". "Citādi kā par liekulību to nevar nosaukt," teikts NA paziņojumā.

NA iesniegtie grozījumi Izglītības likumā paredz, ka sākot ar 2014. gada 1. septembri visās pirmsskolas izglītības iestādēs, kas saņem valsts vai pašvaldības finansējumu, apmācības notiek valsts valodā. Bērni, kas līdz šim datumam jau uzsākuši pirmsskolas izglītības programmas apguvi, varētu turpināt apmācības dzimtajā valodā, ja vien pašvaldība (vai privātā bērnudārza īpašnieks, ja bērnudārzs saņem publisko finansējumu) lēmusi, ka to nodrošinās.

Visu valsts finansēto bērnudārzu pāreja uz apmācībām latviešu valodā ir nepieciešama, lai Latvijā veidotos saliedēta un vienota sabiedrība, bērniem, neatkarīgi no to etniskās piederības, jau no mazotnes dodot iespēju uzaugt kopā un savstarpējā saziņā izmantot valsts valoda. Likumprojekta pieņemšana arī novērstu situācijas, kad bērnu vecāki, kas vēlas sūtīt savus bērnus latviešu bērnudārzos, no pašvaldības saņem piedāvājumus sūtīt bērnus krievu bērnudārzos, kuros ir krietni mazākas "rindas", norāda NA.


Написать комментарий