Pētījums: Latvijā ir pa vienam automobilim uz katriem trim iedzīvotājiem

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

"Jaunākā Autoplius.lt barometra pētījuma dati liecina, ka, salīdzinot ar Latviju un Lietuvu, Igaunijā ir augstākais automašīnu īpatsvars uz vienu iedzīvotāju - 0,51.

Tikmēr Lietuvā šogad tas sasniedzis 0,40, bet Latvijā - 0,33. Citiem vārdiem, ja Igaunijā ir vidēji viena automašīna uz diviem iedzīvotājiem, tad Latvijā - uz trim," norāda Baltijas auto sludinājumu servisa Autoplius attīstības daļas vadītājs Viktors Daukšs.

Līdzīgu ainu rāda arī jauno automobiļu tirdzniecības dati. Ja Latvijā 2013.gada pirmajā ceturksnī tika iegādāts 2 800 jaunu automašīnu, kas ir par gandrīz 200 automašīnu mazāk nekā pagājušā gada attiecīgajā laika posmā, un Lietuvā vērojams līdzīgs kritums, tad Igaunijā šā gada sākumā nopirkts 5 400 jaunu automašīnu. Tā kopumā ir gandrīz puse no visām jaunajām automašīnām, kas šī gada pirmajos mēnešos iegādātas Baltijas valstīs.

Tiesa, neskatoties uz jaunu automobiļu iegādes tempu kritumu Latvijā, raksturojot lietoto automobiļu tirgu, dati liecina, ka Latvijā un Igaunijā autoparks ir kopumā jaunāks (attiecīgi vidējais ekspluatācijā esoša automobiļa vecums ir 13,5 un 13,3 gadi) nekā Lietuvā (vidēji 15 gadi). Automobiļu tirgus eksperts V.Daukšs, komentējot tirgus datus, norāda: "Lietuvā visbiežāk tiek importētas automašīnas, kuru vidējais vecums ir no 11 līdz 15 gadiem, bet Igaunijā un Latvijā to vecums ir no 6 līdz 10 gadiem."


Написать комментарий