Francijai piederošās urāna raktuvēs Nigērā nograndis sprādziens

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Spridzinātāju pašnāvnieku sarīkoti sprādzieni ceturtdien nograndējuši Nigēras armijas bāzē un franču kompānijai piederošās urāna raktuvēs, vēsta raidsabiedrība BBC.

Uzbrukumos, kas notikuši Agedesas un Arlitas pilsētiņās, bojā gājuši paši spridzinātāji, bet vairāki citi cilvēki ievainoti.


Francijas uzņēmumam "Areva" piederošajās urāna raktuvēs Arlitā ievainoti 13 cilvēki, informēja kompānijas pārstāvji.

Nigēras valdība uzbrukumos apsūdz no nemierīgās kaimiņvalsts Mali ieradušos džihādistu grupējumu "Mujao", BBC informē par Francijas radio ziņoto.

Francija Nigērā iegūst piekto daļu no savām vajadzībām nepieciešamā urāna, bet "Areva" raktuves Arlitā ir vienas no lielākajām šajā Āfrikas valstī.

Jau februārī raktuvju aizsardzībai Nigērā ieradās desmitiem Francijas speciālo spēku karavīru, informēja Nigēras varas iestādes. Tas notika neilgi pēc ķīlnieku krīzes gāzes atradnēs Alžīrijā, kur desmitiem cilvēku gāja bojā.

Teroristi paziņoja, ka uzbrukums ir atriebība par Francijas militāro operāciju pret islāmistiem Mali.

2010. gadā no Arlitas raktuvēm islāmisti nolaupīja piecus francūžus, no kuriem četri joprojām atrodas kaujinieku gūstā, skaidro BBC.

"Mujao", kas ir no ""Al Qaeda" islāma Magribā" atšķēlusies grupa, darbojas pārsvarā Mali teritorijā. Grupējums par savu mērķi ir izvirzījis svētā kara izplatīšanu Rietumāfrikā, vēsta BBC.


Написать комментарий