Ekvadoras vienīgais satelīts varētu būt sadūries ar PSRS raķetes atlūzām

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pastāv bažas, ka Ekvadoras pirmais un vienīgais kosmiskais satelīts "NEE-01 Pegaso" varētu būt sadūries ar Padomju Savienības raķetes atlūzām un beidzis savu neilgo misiju, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Eksperti aprēķinājuši, ka mazāk nekā pirms mēneša no Ķīnas kosmodroma palaistais nano satelīts savā lidojuma trajektorijā agrā ceturtdienas rītā var sadurties ar 1985. gadā palaistas Padomju Savienības raķetes atlūzām.


Ekvadoras Kosmosa aģentūras (EXA) speciālisti cenšas notvert mākslīgā pavadoņa raidītos signālus, tomēr par satelīta likteni skaidrība varētu būt vien 36 līdz 48 stundas pēc iespējamās sadursmes laika, informē EXA pārstāvis Ronijs Naders.

Visuma dzīļu pētnieki mākslīgā pavadoņa meklēšanai izmantos radaru un cer, ka "Pegaso" tomēr nav bojāts, skaidro Naders.

Nelielā izmēra kuba formas satelīts "Pegaso" sver 1,2 kilogramus un riņķo ap Zemi 650 kilometru augstumā. Tas pārraida no kosmosa uzņemtus attēlus un atskaņo Ekvadoras himnu, ziņo BBC.

Trešdien ASV bāzētais Apvienotais Kosmosa operāciju centrs, kas novēro visus mākslīgos objektus Zemes orbītā, brīdināja, ka virs Indijas okeāna iespējama "Pegaso" un kosmiskās raķetes "Sojuz 14" degvielas tvertnes sadursme.

EXA cer, ka iespējami notikusī sadursme nav bijusi frontāla un satelīta spārni nav bojāti. "Pegaso" ir apdrošināts, atklāj Naders.

Ekvadoras valdība "Pegaso" palaišanai ir iztērējusi 700 000 dolāru (381 tūkstotis latu). Augustā Dienvidamerikas valsts plāno no Krievijas palaists savu otro satelītu "Kryasor".


Написать комментарий