Drošs ritenis – prasmīgs braucējs

foto: rezekne.lv
foto: rezekne.lv

Igaunijas-Latvijas-Krievijas programmas projekts "ESTLATRUS TRAFFIC" laikā no 2012. gada 2. aprīļa līdz 2014. gada 1. aprīlim tiek realizēts ar mērķi satiksmes drošības uzlabošanai Igaunijas-Latvijas-Krievijas pierobežā. Par to ziņo pašvaldības portāls.

Projekta partneri ir Igaunijas, Latvijas un Krievijas pašvaldības un satiksmes drošības dienesti un organizācijas – Valsts policija, CSDD, AS "Latvijas Valsts ceļi", Rallija kubs "Ajags LATVIA", Igaunijas ceļu pārvalde, Pleskavas apgabala valsts satiksmes drošības inspekcija u.c. – kopā apmēram 20 partneri. Kopējais projekta budžets ir 1,8 milj. eiro.

Projekta mērķis ir transporta sistēmas ilgspējas, pieejamības un konkurētspējas pastiprināšana Igaunijas-Latvijas-Krievijas pierobežas reģionos kā nacionālo interešu sfēru ar vizuālu satiksmes drošības risinājumu palīdzību un transporta infrastruktūras attīstību.

Projekta ietvaros Rēzeknē 16. maijā notika starptautisks satiksmes drošības forums „Drošais ritenis” un pie 5. vidusskolas tika atklāts satiksmes apmācību laukums. Ar satiksmes drošības apmācību elementiem aprīkotā noasfaltētā un marķētā laukuma platība ir aptuveni 2002 kvadrātmetri un tā izveidi veica firma SIA „Ceļi un tilti”. Laukums paredzēts bērnu izglītošanai satiksmes drošības jautājumos un velobraukšanas prasmju pilnveidošanai, lai perspektīvā kļūtu par drošiem ceļu satiksmes dalibniekiem.

„Paldies par skolas sakārtoto teritoriju. Turpmāk mūsu pilsētas skolēni varēs lietderīgi pavadīt brīvo laiku un viņiem būs iespēja apgūt velosipēda braukšanas prasmes uz labiekārtota laukuma, tas nozīmē, ka vņi būs drošāki uz ceļiem, kas arī bija šī projekta mērķis,” teica Rēzeknes 5.vidusskolas direktore Vija Poikāne un uzsvēra, ka viņas pārziņā esošajā skolā jau 16 gadus darbojas jauno satiksmes dalībnieku pulciņš, kura dalībnieki ar panākumiem startējuši daudzās sacensībās.

Laukuma atklāšanā piedalījās arī Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs, kurš savā uzrunā uzsvēra projekta pozitīvo aspektu draudzības un sadarbības saišu stiprināšanā ar kaimiņvalstīm un novēlēja jaunajiem satiksmes dalībniekiem apgūt tik labas prasmes, lai vienmēr prastu novērtēt sarežģīto situāciju uz ceļiem un pareizi reaģēt jebkurā situācijā.
Pēc lentas svinīgās pārgriešanas, karogiem plīvojot, lielizmēra leļļu – ceļu policistu pavadībā laukumā iesoļoja 12 Latvijas, Krievijas un Igaunijas 4.-6. klašu skolēnu komandas, lai iemēģinātu jauno asfaltu un sacenstos veloprasmju pārzināšanā.

Sacensības noritēja 3 kārtās – praktiskā daļa uz laukuma un skolas telpās teorētiskā daļa par satiksmes noteikumiem un velouzbūvi.
Sacensību gaitā veicamie uzdevumi bija veidoti tā, lai jaunajiem velosipēdistiem vajadzētu pielietot ne tikai teorētiskās zināšanas, bet arī praktiskās braukšanas iemaņas – šķēršļu apbraukšana, braukšana pa / uz / no ietves, strauja bremzēšana, braukšana un bremzēšana ierobežotā laukumā, braukšana pa nelīdzenu virsmu un citas.

Sacensības vadīja CSDD Rēzeknes nodaļas priekšnieks Vitālijs Keišs.

Visu 3 valstu komandas sacensībām bija nopietni gatavojušās un finišēja godam, lai arī netrūka dažādu misēkļu praktiskajā daļā, jāsaka, dažu šķēršļu pārvarēšana prasīja patiešām labas iemaņas.

Kamēr tiesneši skaitīja punktus, sacensību dalībniekiem bija iespēja vērot Robežsardzes dienesta suņu paraugdemonstrējumus un sajūsmināties par velotriālistu – „Latvijas zelta talanti 2012” uzvarētāju – brāļu Arvja un Anša Dermaku meistarību.

Rezultātu paziņošanu bērni gaidīja ar satraukumu, kā nekā daudziem tā bija pirmā starptautisko sacensību pieredze.

Par uzvarētājiem kļuva Ludzas komanda, kurai tika visvairāk balvu, bet oranžos krekliņus saņēma visi sacensību dalībnieki. Uzvarētāji individuālajā vērtējumā – „spicākā” meitene un „spicākais” zēns uz mājām varēja doties ar jauniem velosipēdiem. Pēc apbalvošanas ceremonijas sacensību uzvarētāji kopā ar Ceļu policijas darbiniekiem devās patrulēt Rēzeknes pilsētas ielās.


Написать комментарий