Pēc 57 gadiem Daugavpils teātrī atkal skanēs opera

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

„Esam vēsturiskā notikuma liecinieki: pēc 57 gadiem Daugavpils teātrī atkal skanēs opera!”, ar šādiem vārdiem ceturtdien, 23.maijā, Daugavpils teātra mākslinieciskais direktors Oļegs Šapošņikovs atklāja preses konferenci teātrī.

31.maijā uz mūsu teātra skatuves notiks Volfganga Amadeja Mocarta operas „Teātra direktors” grandiozā pirmizrāde. Pēc operas režisora O.Šapošņikova vārdiem, izrādes dalībnieki uztraucas par to, kā šo pirmizrādi uztvers skatītāji.

„Tas varētu skanēt patētiski, bet tagad Daugavpils un Latgales iedzīvotājiem būs iespēja izbaudīt īstu operu ar klasisko vokālu un kamerorķestra pavadībā. Tā nebūs klasiskā opera, bet vieglās komēdijas operetes garā un īstu operas āriju sintēze, operas paveids, kura pamatā ir gadatirgus, balagāna teātra tradīcijas”, paskaidroja Oļegs Šapošņikovs.

Operā uzstāsies divi vokālistu sastāvi, jo balss ir ļoti jūtīgs instruments un jābūt iespējai nomainīt saslimušo dziedātāju, dejotāji Irinas Saveļjevas vadībā, kamerorķestris Aivara Broka vadībā un Daugavpils teātra aktieri. Viņu būs daudz vairāk, nekā solistu.

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvju uzmanībai piedāvāja trīs fragmentus no operas, spriežot pēc kuriem tas būs muzikāls, ļoti skaits un saprotams uzvedums, neskatoties uz to, ka ārijas tiks izpildītas itāļu un vācu valodā.

Pirmizrāde būs grandioza un brīžiem izaicinoša un ekstravaganta, jo teātris speciāli jauniestudējumam pasūtījis 30 apavu pārus no fabrikas Holivudā, kur pēc pasūtījuma tiek ražoti apavi arī Madonnai un Lady Gaga. O.Šapošņikovs paziņoja, ka tas bija iespējams, pateicoties sponsoru atbalstam: „Ieguldot sponsoru līdzekļus, mēs domājam par skatītājiem: vēlamies, lai viņi priecātos un būtu pārsteigti”. Jāatzīmē, ka apavos uz 25 cm platformas uzstāsies visi iestudējuma dalībnieki, pat dejotāji, tādēļ režisors solīja apsvērt ierosinājumu apdrošināt viņus.

Par radošu vizuālo noformējumu parūpēsies scenogrāfes un kostīmu mākslinieces Inga Bermaka un Agnese Stabiņa. Tiesa, žurnālisti neredzēja ne apavus, ne dekorācijas, jo tika nolemts saglabāt intrigu līdz pirmizrādei, kas notiks piektdien, 31.maijā, plkst.18:30 un ceturtdien, 6.jūnijā, plkst.18:30.

Pirmajā vokālistu sastāvā darbojas Latvijas nacionālās operas solisti Julianna Bavarska. Diāna Silova un Aleksandrs Šabanovs. Otrajā sastāvā ir vietējie talanti: 20 gadus jauna Olga Vrešča, Jeļena Borele un Jevgēnijs Salna.

Muzikālā uzveduma sižeta atstāstīšana nav pateicīga nodarbe, tādēļ visi daugavpilieši un pilsētas viesi tiek aicināti uz pirmizrādi. Režisors O.Šapošņikovs ir pārliecināts: skatītāji, kuriem patika mūzikls „Dāmu paradīze”, novērtēs arī operu „Teātra direktors”.


Написать комментарий