Miljoni no akcīzes nodokļa aiziet gar degunu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Lai gan akcīzes nodokļa ieņēmumi no degvielas pēdējos gados aug, nozares pārstāvji joprojām norāda uz milzīgo degvielas kontrabandas problēmu Latvijā.

Šā gada trijos mēnešos akcīzes nodoklis par naftas produktiem iekasēts 63,61 milj. Ls apjomā, kas ir par 1,16 milj. Ls jeb par 2% mazāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotā informācija. Tomēr, neraugoties uz visai labajiem rādītājiem, valstij saistībā ar kontrabandu gar degunu paiet līdz pat simt miljoniem latu, ko varētu iegūt no akcīzes nodokļa par naftas produktiem.

Akcīzes preču kontrabanda ir arī viena no ēnu ekonomikas veicinātājām valstī. VID uzsver, ka salīdzinājumā ar 2011. gadu mazumtirdzniecībā realizētā degviela pērn ir pieaugusi nedaudz vairāk kā par 1%, tāpēc nav pamata apgalvot, ka degvielas nelegālais tirgus paplašinās.

«Šis ir viens no mūsu sāpju tematiem, par ko runājam visos iespējamos formātos. Naftas produktu nelegālais tirgus Latvijā ir starp 10% un 20%. Šajā situācijā lielāka zaudētāja ir valsts, nevis mazumtirgotāji. Tāpēc valstij ir jābūt primāri ieinteresētai apkarot šo nelegālo tirgu,» norāda Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Stirāns. Tādējādi valsts nodokļos nesaņem gandrīz simt miljonus latu, tāpēc valsts zaudējumi ir krietni lielāki nekā mazumtirgotājiem.

Pagājušajā gadā visas valsts tiesībaizsardzības iestādes kopā ir izņēmušas 382,2 tūkst. litru degvielas. Lielākā daļa ir dīzeļdegviela. Uz valsts ārējās robežas vai pierobežas zonā ir izņemti 52,6 tūkst. litru degvielas. Savukārt šā gada pirmajos četros mēnešos visas tiesībaizsardzības iestādes kopā ir izņēmušas 82,7 tūkst. litru degvielas, lielākoties dīzeļdegvielu.


Написать комментарий