Atvieglojumi datu nesēju jomā tikai uz papīra

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Latvijā datu nesēju atlīdzības jomā plāno mazināt atskaišu iesniegšanas biežumu; IT nozares uzņēmēji norāda, ka no tā ievērojamu atvieglojumu nebūs; vajadzīgas radikālākas izmaiņas.

Ministru kabineta noteikumi par datu nesēja atlīdzību Latvijā tika pārskatīti un grozīti pērnā gada nogalē. Proti, no pērnā gada 1. novembra datu nesēja atlīdzība 2 Ls apmērā Latvijā ir jāmaksā par datoriem, savukārt 4% no ieviešanas cenas Latvijā ir maksājums par USB zibatmiņām, bet 6% – par DVD un CD.

Tās tika veiktas, lai izpildītu Satversmes tiesas spriedumu nesēja atlīdzības lietā. Pēc attiecīgo izmaiņu veikšanas IT nozares asociācija LIKTA lūdza izstrādāt konkrētus priekšlikumus, kā samazināt šobrīd klaji birokrātisko procesu, novēršot juridisko personu tiesību aizskārumu.

LIKTA aicina pārskatīt datu nesēju un iekārtu atlīdzības sistēmu kopumā, izvērtējot iespēju atcelt nesēju nodevas vispār, un meklēt jaunus, alternatīvus veidus, kā nodrošināt autoriem iespēju saņemt atlīdzību par savu darbu izmantošanu. «Viens no pasākumiem administratīvā sloga mazināšanai varētu būt profesionālo lietotāju atskaišu sniegšanas pienākuma atvieglošana, nosakot, ka atskaites par izmantotajiem nesējiem sniedzamas reizi ceturksnī, nevis katru mēnesi,» DB skaidroja KM Juridiskās nodaļas juriskonsults autortiesību un blakustiesību jomā Rihards Gulbis.

«Profesionālo lietotāju atskaites ir tikai daļa no administrācijas un, izmainot regularitāti, kopumā nozares dalībniekiem un attīstītājiem Latvijā ievērojama atvieglojuma nebūs,» KM pārstāvim iebilst Latvijā lielākā IT vairumtirgotāja ELKO Grupas Baltijas reģionālais direktors Guntis Tomsons.


Написать комментарий