Zinātnieki ir atraduši alternatīvo energoresursu ražošanas metodi

foto: prholding.lv
foto: prholding.lv

Speciālisti no ASV piedāvāja jaunu ūdeņraža ražošanas metodi, pielietojot alternatīvos energoresursus, ziņo portāls rbcdaily.ru.

Zinātnieku izmantojamā metode, ļāva samazināt reakcijas laikā izdalītā oglekļa monoksīda daudzumu līdz nullei un samazināt nepieciešamo temperatūru degvielas pagatavošanai.

Neskatoties uz to, ka ūdeņradis atrodas apkārtējā vidē, tā ražošana un transportēšana izmaksā ļoti dārgi. Izmantojot mūsdienu ražošanas metodes tiek izdalīts liels daudzums tvana gāzes, kura ir kaitīga cilvēkiem un dzīvniekiem.

Jaunizstrādātā metode ļauj samazināt izdalītā oglekļa monoksīda daudzumu līdz nullei un ražot ūdeņraža degvielu zemākajās temperatūrās. Par katalizatoriem reakcijā kalpoja zelta un dzelzs oksidēšana (rūsa). Vecā ūdeņraža attīrīšanas metodē arī tiek izmantotas zelta un dzelzs nanodaļas.

Agrāk pastāvēja uzskats, ka nanodaļiņas bija tikai būvmateriāls, kurš palīdzēja noturēt zelta nanodaļiņas kopā. Zinātnieki ir secinājuši, ka dzelzs oksīda platības palielināšanās sekmē zelta daļiņu aktivitāti. Līdz šim pastāvēja uzskats, ka zelta daļiņām šajā reakcijā ir noteicošā loma, taču jākoncentrē uzmanību arī uz dzelzs oksīda lomu. Tāda veida pētījumi noved mūs līdz alternatīvās enerģētikas izmantošanas.

Zinātnieku darbs ir balstīts uz jaunā katalizatora izveidošanas. Pašreizējais pētījums norāda, ka degvielu var ražot pielietojot minimālo temperatūru, tas ir zemāku par 100 grādiem pēc Celsija skalas.

Pēc Denisa Andrejuka viedokļa, pētījumā aprakstītai metodei pašlaik pietrūkst finansiālā atbalsta.

Katalizatori ir vielas, kuras nepiedalās reakcijā, taču tie ietekmē ķīmiskās reakcijas norises gaitu. Rezultātā paliek iespējamas tās reakcijas, kuras agrāk nebija iespējams izveidot. Ir ieguldīts ļoti liels darbs un izveidots materiāls, kurš nosaka platīna, pallādija, zelta un citu katalizatoru funkciju. Šai novirzei ir ļoti liels potenciāls. Cilvēki sāka pētīt nanodaļiņas, tāpēc katalizatoru lomā varbūt neiedomājamie materiāli. Ja runāt par alternatīvās enerģētikas perspektīvu, tad pagaidām vēl nopietnu atklājumu šajā jomā nav. Runājot par bioloģisko degvielu, tad tas izmaksā ļoti dārgi un ūdeņradis šajā jomā arī nav konkurētspējīgs, atzīmēja D.Andrejuks.


Написать комментарий