Tikai patēriņš glābj Vācijas ekonomiku no recesijas

foto: rus.ruvr.ru
foto: rus.ruvr.ru

Eiropas lielākā ekonomika – Vācija – šī gada 1. ceturksnī piedzīvojusi izaugsmi, pateicoties iekšzemes patēriņa pieaugumam. "BBC" ziņo, ka Vācijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šī gada 1. ceturksnī pieaudzis par 0,1%.

Gada griezumā IKP, tas ir, salīdzinājumā ar 2012. gada 1. ceturksni, pieaugums bijis mazliet iespaidīgāks – 1,4%. Tas "BBC" ļauj secināt, ka Eiropas lielākā ekonomika par mata tiesu paglābusies no ieslīgšanas recesijā.

Tas esot izdevies tikai pateicoties 0,8% lielajam iekšzemes patēriņa pieaugumam, ko savukārt veicinājis algu kāpums. Augošais iekšzemes patēriņš kompensējis ārējās tirdzniecības un kapitālieguldījumu kritumu.

Vācijas imports gada pirmajos trīs mēnešos sarucis par 2,1%, bet eksports – par 1,8%.

"2013. gadā Vācija balstīsies uz iekšzemes patēriņa pieaugumu. Patēriņa pieņemšanās spēkā un investīciju atgūšanās pēc garās ziemas liecina par labu perspektīvu," teicis "Berenberg Bank" vecākais ekonomists Kristians Šulcs.

Viņaprāt, tādi faktori kā zems bezdarba līmenis, darba algu pieaugums un zems inflācijas līmenis dod pamatu cerībām, ka turpmāk Vācijas IKP pieaugums varētu būt straujāks.


Написать комментарий