Dolārs negūst uzvaru pār eiro

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Ļoti nervozā nedēļa eiro cenai pasaulē beidzās nedaudz augstākos līmeņos par nedēļas sākumā redzētajiem cenu līmeņiem, šonedēļu raksturo SEB bankas eksperti, piebilstot, ka daļēji eiro sasniegumi jānoraksta uz diskusijām par ASV ekonomikas veselību kvantitatīvās mīkstināšanas kontekstā, daļēji uz noskaņojuma uzlabošanos eiro zonā.

Nedēļa noslēdzās ar Vācijas Ifo indeksa datiem, kas maijā pakāpies no 104,4 uz 105,7 punktiem, līdz ar to ir labas cerības vadošajai eiro zonas ekonomikai uzrādīt labākus otrā ceturkšņa IKP datus.

Eiro cena nedēļas otrajā pusē atgriezās virs 1,29 dolāru līmeņa. Latvijā eiro cena starpbanku tirgū pēc neilgas paviesošanās zem 70 santīmiem, šonedēļ pakāpās virs 70 santīmu atzīmes, liecina dati. Valsts kases latu pirkšanas plāni pagaidām nemainās, bet Latvijas komercbanku rīcībā brīvi ir aptuveni 565 miljoni latu.

Dolārs nav spējis gūt virsroku pār eiro un rezultātā tam šonedēļ nācās atgriezties 54 santīmu līmenī, norāda analītiķi. Nedēļas vidū tirgu pašūpoja straujās viedokļu maiņas par ASV kvantitatīvās mīkstināšanas programmas beigu sākumu. Neatkarīgi no ASV amatpersonu izteikumiem, dolāra liktenis ir ekonomikas datu rokās, uzsver eksperti. Skaidrs, ka šobrīd naudasņemšana ārā no tirgus atstātu negatīvas sekas uz pavājo ekonomikas veselību, skaidrs arī, ka centrālā banka tiešā tekstā nebrīdinās par saviem plāniem un par rīcību tiks izlemts kādā no centrālās bankas sanāksmēm.

Līdz tam tirgus mēģinās interpretēt katrus ekonomiskos datus pa savam un tas tirgū uzturēs nervozitāti un cenu svārstīgumu, uzsver eksperti. 


Темы: , , , , ,
Написать комментарий