Elita Dreimane: Valsts pārvaldē jāveic vērtību kapitālais remonts 2

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Izskanējušās ziņas par pašvaldību un valsts pārvaldes nesaimnieciskumu apliecina atbildības trūkumu pret iedzīvotājiem - valsts nodokļu maksātājiem.

Nākas izdarīt secinājumus par vairāku iestāžu zemo kultūras līmeni un greizo, no padomju laikiem mantoto, vērtību sistēmu, ka valsts manta – tā ir nepieder nevienam un tomēr reizē visiem, tā nav jātaupa un ar to var rīkoties nesaimnieciski.
Tāpat redzam, ka kārtējie Valsts kontroles aizrādījumi vairāku gadu garumā nav nesuši rezultātus – vēl joprojām tiek atklāti nesamērīgi tēriņi. Esošā situācija rada pārliecību, ka valsts pārvaldē ir zudušas labas pārvaldības vērtības un principi, un kosmētiskas pārmaiņas nebūs risinājums. Jāveic vērtību kapitālais remonts valsts pārvaldes darbinieku apziņā!

Jārada jauns valsts dienests ar profesionāliem un atbildīgiem valsts pārvaldes darbiniekiem, kuri strādā sabiedrības labā un ir atbildīgi par katru valsts budžeta latu. Viens no pirmajiem soļiem ir sadarbībā ar ekspertiem patlaban uzsāktais darbs pie jaunā valsts dienesta likuma izstrādes, kas veidos jaunu pieeju valsts pārvaldes cilvēkresursiem.

Jāveido jaunā valsts pārvaldes darbinieku paaudze, kam piemīt tādas vērtības kā profesionalitāte, klientorientācija, atbildīgums, godīgums, ētiskums un arī krietna un rūpīga saimnieka attieksme pret valsts mantu.

Tādēļ Valsts kanceleja sadarbībā ar Valsts administrācijas skolu izstrādā jauno apmācību moduļu sistēmu, lai 2014.gadā jaunajiem darbiniekiem tiktu nodrošinātas mācības par amatpersonas atbildību, pienākumiem, ētiku, klientorientāciju, sadarbību un sabiedrības līdzdalību, kā arī citiem labas pārvaldības principiem un to īstenošanu dzīvē.

Uzskatu, ka valsts pārvaldes darbinieka darbs nav tikai noslēgts darba līgums, amata aprakstā minētie pienākumi un ikmēneša samaksa. Valsts pārvaldes amatpersonas darbs ir misija strādāt valsts attīstības un sabiedrības labklājības labā, kas balstās uz augstu iekšējās valsts pārvaldes kultūru un vērtībām. Tiem, kuriem galvenais dzīves mērķis ir peļņa un citi materiāli labumi, sava dzīve būtu jāsaista ar biznesu, bet ne ar valsts pārvaldi, kur galvenajam cilvēka darbības motivācijas elementam un pamatvērtībai būtu jābūt patriotismam un valstiskuma apziņai. Tieši kopēju un fundamentālu vērtību neesamība ir galvenais iemesls valsts pārvaldes amatpersonu nesaimnieciskumam un citiem negatīvas birokrātijas izpausmes piemēriem.

Tādēļ, uzsākot darbu valsts pārvaldē, nepietiek ar darba līguma parakstīšanu. Jāatjauno Latvijas pirmās republikas un citu demokrātisko valsts tradīcijās iedibinātais par ikviena valsts pārvaldes darbinieka zvērestu sabiedrībai par profesionālu un atbildīgu darbu Latvijas labā. Tas ir tikpat nozīmīgi kā kļūstot par Latvijas pilsoni, deputātu, Valsts prezidentu vai stājoties laulībā, vai zvērot tiesas priekšā. Zvērests liktu aizdomāties – vai tiešām valsts pārvalde ir īstā vieta, ar kuru cilvēks vēlas saistīt savu darba mūžu/

Esmu pārliecināta, ka tieši ar jaunu vērtību radīšanu un nostiprināšanu varam panākt būtiskas pārmaiņas valsts pārvaldē. Pretējā gadījumā jārēķinās ar nemainīgiem šādiem Valsts kontroles ziņojumiem, jo amatpersonas ar greizu vērtību sistēmu vienmēr atradīs citas iespējas rīkoties nesaimnieciski, bezatbildīgi un savtīgi.


Темы: , ,
Написать комментарий

ne tikai vērtību remonts Jums jāveic, bet arī attieksmes remonts pret valsts iedzīvotājiem. Uzskatāt sevi par nezin kādiem neaizstājamajiem darboņiem, bet patiesībā iedomīgi un nevisai gudri ierēdņi.Tikai tērējat nodokļu maksātāju naudu.

Написать комментарий