Mājokļu cenu pieaugums Lielbritānijā raisa bažas par jaunu nekustamā īpašuma 'burbuli'

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Šī gada maijā mājokļu cenas Lielbritānijā pieaugušas par 0,4%, kas ir straujākais mājokļu cenu pieaugums kopš 2007. gada pavasara.

"The Guardian" atgādina, ka Apvienotās Karalistes finanšu ministra Džordža Osborna pieteiktie plāni palielināt hipotekārās kreditēšanas apjomus var izraisīt jaunu nekustamā īpašuma burbuli, jo Lielbritānijas valdība plāno iedzīvināt jaunu hipotekārās kreditēšanas shēmu, kuras ietvaros mājokļu pircējiem tiktu sniegtas valsts garantijas un nodrošināti valsts aizdevumi.

Pagaidām vislielākais mājokļu cenu pieaugums vērojams Londonā un Lielbritānijas Dienvidaustrumos, kur tas bijis attiecīgi 0,9% un 0,5%. Pārējā Apvienotās Karalistes teritorijā mājokļu cenas pagaidām nav būtiski pieaugušas.

Pieprasījums pēc mājokļiem Londonā ir pieaudzis par 15%, kamēr piedāvājumā esošo īpašumu skaits samazinās. Vidējais īpašuma pārdošanas termiņš Lielbritānijas galvaspilsētā patlaban ir viens mēnesis.

"Augstas pārcelšanās izmaksas, nedrošība par darba tirgus attīstības tendencēm un ierobežotas iespējas iegādāties jaunu mājokli, uz kuru pārcelties, ir iemesli, kādēļ mājokļu īpašnieki vēl joprojām nevēlas piedāvāt savus īpašumus tirgū. Tas veicina ierobežotu piedāvājumu," skaidrojis "Hometrack" pētījumu direktors Ričards Donells.

Viņaprāt, patlaban par pārdošanā pieejamajiem mājokļiem tiek prasītas nereāli augstas cenas. Tomēr caurmērā mājokļu pārdevēji par tiem saņem 93,9% no prasītās cenas, kas ir augstākais par mājokļiem samaksātās cenas līmenis kopš 2010. gada vasaras.

Piemēram, Londonā patlaban vidējā māju cena ir 500 000 Lielbritānijas mārciņu.


Написать комментарий