Daugavpilī šogad pagaidām nav reģistrēti ērču encefalīta inficēšanās gadījumi

foto: spoki.tvnet.lv
foto: spoki.tvnet.lv

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka šī gada pirmajos trīs mēnešos reģistrēti divi saslimšanas gadījumi ar ērču encefalītu, savukārt saslimšanas gadījumi ar Laimas slimību – 59.

SPKC Pretepidēmijas pasākumu nodaļas epidemioloģe Nonna Vološčuka paziņoja portālam Gorod.lv, ka Daugavpilī un Daugavpils novadā šogad pagaidām nav reģistrēti ērču encefalīta inficēšanās gadījumi.

Savukārt 2012.gadā Daugavpilī bija reģistrēti 7 inficēšanās gadījumi. Tas liecina par ērču encefalīta inficēšanās gadījumu pieaugumu, jo 2011.gadā reģistrēti pieci inficēšanās gadījumi, 2010.gadā – trīs.

Speciāliste atzīmēja, ka jaunākie SPKC epidemiologu veiktie ērču aktivitātes apsekojumi liecina, ka ērču aktivitāte ir augsta. Tā ir divas reizes augstāka nekā 2012.gadā šajā pat laikā, bet saglabājas 2010./2011.gada līmenī.

Tādēļ SPKC speciālisti iesaka vakcinēties pret ērču encefalītu, jo tas ir efektīvākais veids, kā pasargāt sevi no slimības, kā arī ievērot vairākas rekomendācijas.

„Pirms ieziešanas no mājām uz darbu vai pastaigas pa mežu, pļavu vai dārzu, apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt – bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs. Ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces labi saskatāmas un tādēļ savlaicīgi notraucamas. Pārnākot mājās, rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērces. Jāpārbauda arī mati. Tāpat jālieto repelenti jeb aizsardzības līdzekļi pret ērcēm,”, ieteica epidemioloģe.


Написать комментарий