Austrālijas katoļu baznīca atzinās, ka slēpa pedofilu garīdznieku padarītos noziegumus

foto: ijevsk.bezformata.ru
foto: ijevsk.bezformata.ru

Austrālijas katoļu baznīca slēpa dzimumnoziegumus, kuri bija vērsti pret bērniem, paziņoja kardināls Džordžs Pells.  Izmeklēšanas dati liecina, ka vairākos gadījumos cietušie izdarīja pašnāvību, ziņo portāls newsru.com.

Izmeklēšanas gaitā kardināls uzstājās kā liecinieks, pavēstīja par reliģiozo un nevalstisko organizāciju reakciju uz notikušajiem incidentiem. Daudzi organizāciju priekšsēdētāji nevarēja iedomāties, kas notiek vietējās baznīcās.  Kardināls apgalvoja, ka vislielākā kļūda būtu klusēt arī tālāk, atgādinādams, ka bijušais Melburnas bīskaps nevarēja tikt galā ar saviem pienākumiem izmeklēšanas gaitā, sadedzināja vairākus dokumentus, kuri pašlaik kalpotu kā pierādījums izdarītajiem noziegumiem.

„Viņš rīkojās nepareizi,” atzinās kardināls, paziņodams, ka bīskaps baidījās, ka viņu sāks nosodīt. Kardināls uzskatīja, ka cietušie veica pašnāvību, jo Baznīca šajā situācijā ieņēma neitralitātes pozīciju. Pells piekrīt tam, ka izmeklēšanu kavēja tieši viņš un viņa kolēģi, jo bija nepieciešams saglabāt Baznīcas autoritāti un daudzi no garīdzniekiem neizprata situācijas nopietnību.

Pells atzīmēja, ka homoseksuāļu sakaru ar bērniem nosodīja, tāpēc baumām nepievērsa uzmanību. Kardināls uzskata, ka bija nepieciešams arī pievērst uzmanību baumām, jo tas paātrinātu izmeklēšanas gaitu un notikušo incidentu skaits būtu mazāks. Pells paziņoja, ka Austrālijas katoļu baznīca izmaksās morālās kompensācijas. Lielākā daļa cietušo neinteresējas par kompensācijām, tos interesē tiesas prāva un piespriestais sods. Cietušajiem nepieciešama psihologu palīdzība. Uz jautājumu, kāpēc garīdznieku vidū arvien biežāk notiek tāda veida noziedzīgi nodarījumi, kardināls apgalvo, ka tas notiek, jo garīdznieki pieņem celibātu, kardināls arī uzsver to domu, ka pedofilija tā ir slimība, tāpēc celibāts to var ietekmēt mazākā mērā.

Kopš 1996.gada kardināls kalpoja Balaratā, kolēģi bija garīdznieki no Melburnas, kuri vēlāk bija apsūdzēti dzimumnoziegumos. Kļūdams par kardinālu Pells ierosināja izmeklēšanas pasākumus, pieņēma sūdzības, taču viņa kolēģi apgalvoja, ka tas tiek darīts, lai samazināt kompensāciju izmaksāšanas apmērus.

Kardināla uzstāšanās laikā bija novadīta protesta akcija, mītiņa dalībnieki aicināja kardinālu runāt patiesību par notiekošajiem noziegumiem Baznīcā.


Написать комментарий