CVK mudina vēlētājus ievērot norādes un neizpausties radoši

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Iedzīvotāji vēlēšanās aicināti neizpausties radoši - ievērot vēlēšanu kabīnēs izvietotajos plakātos paustās norādes par balsošanas atzīmēm un par sev vēlamajiem vai nevēlamajiem kandidātiem nobalsot atbilstoši norādēm, preses konferencē saistībā ar sestdien gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām teica CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Lai vēlētāja balsi ieskaitītu, konkrētus kandidātus var arī neizvēlēties un ielikt konkrēta saraksta vēlēšanu zīmi aploksnē, tādējādi atdodot balsi par sarakstu kopumā. Tomēr, ja gribas paust atbalstu kādiem kandidātiem, rombiņos iepretī kandidātu vārdiem jāievelk plusiņš. Savukārt, vēloties izsvītrot kādu kandidātu, viņa vārdu jānosvītro, taču nedrīkst vilkt mīnusu rombā pretī viņa vārdam. Tad vēlēšanu zīme būs nederīga.

Pēc vēlēšanu zīmes aizpildīšanas tā jāieliek aploksnē un jāiemet vēlēšanu urnā.

Dodoties uz vēlēšanu iecirkni, līdzi jābūt vai nu pilsoņa pasei vai arī elektroniskajai identifikācijas kartei.

Cimdars teica, ka vēlēšanās bieži vien cilvēki balso, "spēcīgi improvizējot". Bijuši gadījumi, kad iedzīvotāju balsis netiek ieskaitītas, jo viņi, balsojot par kandidātiem, tam paredzētajās vietās ievilkuši neparedzētas norādes vai nesaprotamas zīmes.

Pirmie vēlēšanu rezultāti 1.jūnijā no mazākajiem iecirkņiem sagaidāmi ap pusnakti. Provizoriskie pašvaldību vēlēšanu rezultāti CVK mājaslapā būs pieejami naktī no 1. uz 2.jūniju.

Pašvaldību vēlēšanās būs spēkā pilnīgs aģitācijas aizliegums vēlēšanu dienā un dienu pirms vēlēšanām. Līdz ar to 31.maijā un 1.jūnijā ir aizliegta priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana radio, televīzijā, preses izdevumos, internetā, publiskās vietās, kā arī valsts un pašvaldību iestādēs, kapitālsabiedrībās, kurās vairāk nekā 50% kapitāla daļu pieder valstij vai pašvaldībai.

Pašvaldību vēlēšanas Latvijā notiks sestdien, 1.jūnijā, bet no trešdienas, 29.maija, līdz piektdienai, 31.maijam, dažas stundas dienā vēlēšanu iecirkņos būs iespējams nobalsot iepriekš. Šo iespēju var izmantot jebkurš vēlētājs, kurš kādu iemeslu dēļ nevarēs nobalsot vēlēšanu dienā, 1.jūnijā. Tāpat kā vēlēšanu dienā, arī iepriekšējās balsošanas dienās balsot jādodas uz to vēlēšanu iecirkni, kurā vēlētājs reģistrēts. Citā iecirknī nobalsot nevarēs.

Iepriekšējās balsošanas dienās vēlēšanu iecirkņi strādās - trešdien, 29.maijā no plkst.17 līdz 20, ceturtdien, 30.maijā - no plkst.9 līdz 12, piektdien, 31.maijā - no plkst.10 līdz 16. Sestdien vēlēšanu iecirkņi strādās no plkst.7 līdz 22.

Visā Latvijā 119 vēlēšanu apgabalos izveidoti 950 vēlēšanu iecirkņi. Laikā līdz vēlēšanām tajos var iepazīties ar deputātu kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām, ziņām par kandidātiem un balsošanas kārtību, kā arī pieteikt balsošanu dzīvesvietā tiem vēlētājiem, kuri veselības dēļ nevarēs nobalsot vēlēšanu iecirknī, pauda Cimdars.

CVK arī atgādina, ka noskaidrot, kurā iecirknī jābalso pašvaldību vēlēšanās, vēlētāji var šā gada martā pa pastu izsūtītajos paziņojumos, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes tīmekļa vietnē "www.pmlp.gov.lv", Centrālās vēlēšanu komisijas tīmekļa vietnē "www.cvk.lv" vai zvanot uz CVK uzziņu tālruni 67049999.

Šajās vēlēšanās atbilstoši CVK datiem piedalīties var 1,49 miljoni Latvijas iedzīvotāju, kā arī 10 524 citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi, kuri Latvijā uzturas pastāvīgi. No ārvalstniekiem, kuriem ir tiesības balsot Latvijas pašvaldību vēlēšanās, visvairāk ir Lietuvas iedzīvotāju - vairāk nekā 3700, Igaunijas pilsoņu - 898, un vairāk nekā 1400 Vācijas iedzīvotāju.


Написать комментарий