Sezonas darbu strādātājiem plāno samazināt nodokli

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Ņemot vērā augsto nelegālās nodarbinātības īpatsvaru, sezonālajos darbos nodarbinātajiem plānots samazināt darbaspēka nodokļu slogu, cerot, ka tādējādi tiks veicināta nodokļu maksāšana.

Valdība otrdien uzdeva Finanšu un Labklājības ministrijām līdz 15. jūlijam sagatavot grozījumus likumos, kas regulē darbaspēka nodokļu – iedzīvotāju ienākuma nodokļa un sociālo iemaksu – piemērošanu.

Šajos likumos plānots iekļaut normas, kas noteiktu, ka ienākumi, kas gūti, strādājot sezonālos darbus, piemēram, novācot augļus vai dārzeņus, tiek aplikti ar īpašu sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokli, kurš būs 15% liels.

Plānots, ka gadījumos, kad sezonas darbos strādājošo ienākumi nepārsniegs 50 latus mēnesī, viss iekasētais nodoklis tiks ieskaitīts iedzīvotāju ienākuma nodokļa kontā, savukārt gadījumos, kad ienākumi pārsniegs 50 latus mēnesī, no šiem ienākumiem ieturētais nodoklis tiks sadalīts starp ienākuma nodokļa un "socnodokļa" kontiem.

Ienākuma nodokļa kontā šādos gadījumos nonāks 10 % no nodoklī samaksātā, bet pārējie 90 % tiks ieskaitīti valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu kontā.

Jāpiebilst, ka sezonas laukstrādnieku ienākuma nodoklis netiks piemērots gadījumos, kad sezonālo darbu veicējs tiek nodarbināts mikrouzņēmumā.


Написать комментарий