Skolotājiem lielākas algas – tikai no 2014. gada

foto: e-klase.lv
foto: e-klase.lv

Nākamajā mācību gadā visi pedagogi lielākas algas nesaņems, tās, iespējams, būs tikai no 2014. gada. Tomēr jau šogad palielināsies to skaits, kas pie algas iegūs piemaksu par kvalitāti.

To paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotā pedagogu atalgojuma un motivācijas programma, kuras informatīvo ziņojumu vakar akceptēja valdības sēdē.

Programmu plānots īstenot četros posmos. Šogad, lai izlīdzinātu ievērojamo atšķirību starp zemāko un augstāko samaksu par likmi novados un republikas pilsētās, IZM plāno mainīt koeficientu lielumu, kas nodrošinās sistēmas vienkāršošanu un finanšu pārdales caurskatāmību. Lielāks atbalsts plānots mazajām skolām – paaugstinot koeficientu, ieskicēti soļi pirmsskolas pedagogu atalgojuma palielināšanā, darba slodzes izmaiņām un citi pasākumi.

Finansējums šo soļu īstenošanai nav mazais: nākamgad būtu papildus vajadzīgi 9 933 239 lati, bet 2015. gadā, kad ir programmas beigu termiņš, – 45 431 359 lati. 2016. gadā turpmāk nepieciešamā summa būtu 98 852 488 lati. Līdzekļus iecerēts iegūt no jaunajām politikas iniciatīvām.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško pēc sēdes Neatkarīgajai atzina – lai gan ziņojums tika atbalstīts, arodbiedrībai joprojām ir vairākas iebildes pret programmu. «Varam būt pilnīgi pārliecināti par to, ka no šā gada 1. septembra piemaksas (8%) saņems arī trešo kvalitātes pakāpi saņēmušie pedagogi. Līdz šim piemaksas bija tikai ar 4. un 5. pakāpi novērtētajiem. Taču viņiem paredzamas izmaiņas, jo papildu summu saņems no 280 latiem, nevis no algas apmēra,» skaidroja I. Mikiško, piebilstot, ka tas izlīdzinās lielās atšķirības, kādas bija līdz šim, taču nav noliedzams, ka daudzi par pakāpi saņems mazāku naudu. Viņa uzteica faktu, ka programma plāno atbalstu arī mazajām skolām, taču – vai tas palīdzēs tās saglabāt, īstas pārliecības nav. Ja valsts nedomās par palīdzību, pašvaldībām saviem spēkiem var neizdoties noturēt skolas, kurās ir mazāk par 100 bērniem.


Написать комментарий