Maksātnespēja nesaudzē Centrāleiropu

foto: news.tts.lt
foto: news.tts.lt

Maksātnespējas gadījumu skaits Centrālajā un Austrumeiropā pērn ir turpinājis pieaugt salīdzinājumā ar 2011. gadu.
Tā liecina Coface 2013. gada sākumā veiktā maksātnespējas procesu analīze. Lai gan katra valsts atrodas nedaudz atšķirīgā situācijā ar sev raksturīgajām problēmām, var sazīmēt līdzības to darbības rādītājos.

Tā pēc situācijas nostabilizēšanās ekonomikas lauciņā valstis atkal saskaras ar grūtībām, un krīze ir «iespērusi» arī vienai no Eiropas Savienības stabilākajām valstīm – Polijai, kur 2012. gadā ir sasniegts rekordaugsts maksātnespēju skaits. Savukārt uz šāda fona kā veiksminieces var minēt trīs valstis – Latviju, Igauniju un Ukrainu. Arī nozaru griezumā var atzīmēt finansiāli stabilus un ne tik drošus sektorus, pie pirmajiem var pieskaitīt IT, telekomunikācijas, izglītības pakalpojumus un veselības aprūpi, savukārt pie otrajiem – celtniecību un ražošanu.


Pētījuma rezultāti arī atgādina, ka valstīm arvien vairāk ir jārēķinās ar faktu, ka ražošana tiek pārcelta, «kur lētāk», un nākotnē lielāku ietekmi radīs lētā darbaspēka meklēšana. Tai pašā laikā milzīga nozīme ir profesionālai vadībai, jo vairākkārt kā maksātnespējas iemesls tiek minēta neprofesionāla un nezinoša vadības komanda. Līdz ar to Coface prognozē turpmāku uzņēmumu maksātnespēju skaita pieaugumu Centrālajā un Austrumeiropā 2013. un arī 2014. gadā.


«Raugoties uz pieteiktajiem maksātnespējas procesiem, ir skaidri izteikta tendence, ka tie tiek pieteikti novēloti – uzņēmumos ir «izzuduši» aktīvi, nomainīta vadība u.tml.,» secina Coface Latvija pārdošanas un mārketinga direktore Sandra Smiltniece, norādot, ka 2012. gadā parādījusies jauna tendence – uzņēmumi daudz aktīvāk izmanto tiesiskās aizsardzības procesu, kas ļauj tiem turpināt saimniecisko darbību un atjaunot maksātspēju, pārkārtojot savas finanšu saistības pie nosacījuma, ka kreditori būtiski piekrīt samazināt paši savas prasības, vienlaikus saglabājot iespēju atgūt daļu parāda. Tomēr Latvijā tādi gadījumi, kad uzņēmums ir veiksmīgi pabeidzis/izbeidzis tiesiskās aizsardzības procesu, ir tikai daži.



Написать комментарий