Pētījums: Latgales reģiona uzņēmējiem atgriežas optimisms

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Latgales reģiona uzņēmēju noskaņojuma indekss šā gada martā sasniedzis 50,46 punktus, kas norāda uz piesardzīga optimisma atgriešanos, liecina bankas "Citadele" sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS veiktais "Citadele Index" pētījums.

Iepriekš indeksa vērtība 50 punktu robežu Latgales uzņēmumu grupā pārsniedza 2007.gada septembrī. Indeksa vērtības, kas pārsniedz 50 punktu robežu, liecina par uzņēmēju optimismu, savukārt par uzņēmēju pesimismu var runāt, ja indekss nesasniedz 50 punktu robežu.

Pētījuma "Citadele Index" 2013.gada 1.ceturkšņa rezultāti liecina, ka indeksa vērtība pārsniedz 50 punktu robežu visos reģionos. Zemgale – 53,66 punkti, Vidzeme – 53,40 punkti, Pierīga – 53,28 punkti, Rīga – 53,19 punkti, Kurzeme – 52,57 punkti un Latgale – 50,46 punkti.

Salīdzinot ar pagājušā gada 4. ceturksni, indeksa vērtība visstraujāk pieaugusi Latgalē – par 2,4 punktiem, Vidzemē indeksa vērtība pieaugusi par 2,3 punktiem, Pierīgā – par 2 punktiem, Zemgalē – par 1 punktu, Rīgā par 0,7 punktiem, taču Kurzemē indeksa vērtība nedaudz samazinājusies – par 1,7 punktiem.

"Šogad Latgalē ar vairākiem uzņēmējiem esam dalījušies atklāšanas pasākumu priekā, kad uzņēmēji ar bankas Citadele atbalstu ir realizējuši savus projektus. Viena no lielākajām zemnieku saimniecībām Latgalē "Kotiņi" Viļakas novadā atklāja jaunas graudaugu sēklu tīrīšanas iekārtas un rekonstruēto noliktavu, savukārt Jēkabpilī pavisam nesen SIA "Seces koks" atklāja koģenerācijas staciju. Šogad kopumā uzņēmumu atbalstam Latvijā esam gatavi izsniegt vairāk finansējuma nekā pērn. Ražošana – gan lauksaimnieciskā, gan rūpnieciskā – tirdzniecība un transports ir mūsu prioritārās nozares kreditēšanā," saka bankas "Citadele" valdes locekle Santa Purgaile.

"Citadele Index" pētījuma pamatuzdevums ir iegūt vienotu indeksu, kas raksturotu Latvijas uzņēmēju subjektīvo vērtējumu ekonomiskajam stāvoklim valstī un prognozes nākamajiem sešiem mēnešiem. Indekss tiek aprēķināts, apkopojot uzņēmumu vadītāju vērtējumu par tādiem jautājumiem kā: vispārējās ekonomiskās aktivitātes līmenis valstī un attiecīgajā uzņēmējdarbības nozarē, konkurences līmenis nozarē un dažādi uzņēmuma darbības rezultātu rādītāji. Citadele Index tiek aprēķināts, apkopojot un izvērtējot 750 dažādu nozaru un lieluma Latvijas uzņēmumu vadītāju aptaujas rezultātus.


Написать комментарий