Baltkrievu kultūras dienas Latvijā noslēdzās ar jautru koncertu Daugavpilī

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Otrdien, 28.maijā, Kultūras pilī bija pulcējies visai liels cilvēku skaits, visapkārt skanēja baltkrievu valoda. Baltkrievu kultūras dienu Latvijā ietvaros un par godu Latvijas Baltkrievu savienības 10 gadu jubilejai šeit norisinājās svētku koncerts ar tautas folkloras ansambļa „Verbica” no Minskas piedalīšanos.

Pēc Latvijas Baltkrievu savienības priekšsēdētājas Valentīnas Piskunovas vārdiem, 2003.gada maijā visas valsts baltkrievu kultūras biedrības apvienojās, lai saglabātu savu nacionālo piederību, attīstītu valodas prasmes, kultūru, neaizmirstu par savu etnisko dzimteni.

Šonedēļ svētku koncerti ar Latvijas un Baltkrievijas radošo kolektīvu piedalīšanos norisinājās vairākās valsts pilsētās: Liepājā, Rīgā, Jelgavā, Ludzā, Krāslavā.

Koncertu Daugavpilī apmeklēja un Latvijas baltkrievu savienību ar jubileju apsveica arī Saeimas deputāti. Dmitrijs Rodionovs atzīmēja, ka nacionālās kultūras, valodas un tautas tradīciju saglabāšana un popularizācija ir svarīgs pilnvērtīgas sabiedrības attīstības aspekts. Pēc Jeļenas Lazarevas domām, viens no mūsdienu sabiedrības galvenajiem uzdevumiem ir prasme ne tikai sadzīvot, bet arī uzturēt labas attiecības, draudzēties.

Valentīna Piskunova ir pārliecināta, ka Latvijā dzīvojošie baltkrievi nedzīvo nošķirti: viņi aktīvi piedalās sabiedrības dzīvē, rīko vairākus kultūras pasākumus – gan baltkrievu literatūras un dzejas vakarus, gan koncertus un festivālus. Vairāku baltkrievu kultūras biedrību folkloras ansambļi aktīvi piedalās Latvijā un Baltkrievijā rīkotajos festivālos. Valsts iedzīvotājiem labi zināms Daugavpilī rīkotais festivāls „Беларускi кiрмаш” un „Нядзеля беларускай культуры” Jelgavā.

Tāpat izdota baltkrievu-latviešu valodu vārdnīca, nāk klājā laikraksts „Прамень” baltkrievu valodā. Latvijas Baltkrievu savienība sadarbojas ar sabiedrisko organizāciju „Sadraudzība”, kuras ietvaros tiek dibināti sakari ar krievu, ukraiņu, armēņu u.c. kopienām.
Saskaņā ar pēdējās tautas skaitīšanas datiem Latvijā dzīvo 76,6 tūkst. baltkrievu, kas ir 3,5% no kopējā iedzīvotāju skaita. Visvairāk baltkrievu dzīvo Latgalē un valsts lielākajās pilsētās: Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, Ventspilī, Jelgavā.
 



Написать комментарий