Daugavpils pilsētas svētkos pilsētu apmeklēs divu valstu prezidenti

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pēc nedēļas Daugavpilī sāksies pasākumi par godu pilsētas 738.dzimšanas dienai.

Pilsētas vadība sola, ka tie būšot pēdējo gadu vērienīgākie svētki: pilsētnieki un viesi varēs apmeklēt vairākus koncertus, izstādes, izklaides un sporta pasākumus, avio šovu, diskotēku līdz rītam, uguņošanu un daudz ko citu.

Daugavpils pilsētas svētku ietvaros gaidāms vēl viens nozīmīgs notikums. Daugavpils cietoksnī svinīgi tiks atklāts 1863.gada „Janvāra sacelšanās” traģiskākajai personai – Leonam Broelam-Plāteram veltītais piemineklis. 9.jūnijā uz atklāšanas ceremoniju ieradīsies Latvijas Republikas prezidents Andris Bērziņš un Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis.

Tiek plānots, ka piemineklis tiks uzstādīts netālu no Daugavpils cietokšņa ieejas. Ar pieminekļa izgatavošanu nodarbojas Daugavpils skulptors un mākslinieks Romāns Gibovskis.

Jāatzīmē, ka 27 gadus vecs Leons Broels-Plāters, kurš, glābjot īsto armijas vienības komandieri un uzņemoties vainu par janvāra notikumiem uz sevi, tika sodīts ar nāvi Daugavpils cietoksnī.

Viņa apbedīšanas vieta nav noskaidrota. Dēla atcerei varoņa māte Antoņina Plātere uzstādīja krustu Kazanovas muižā, kurā līdz savai traģiskajai nāvei dzīvoja Leons. Šis krusts nosaukts par „Dēla krustu” nostāvēja vairāk kā 100 gadus, bet XX gs. 60.gados krita par jaunā Krāslavas–Kombuļu ceļa celtniecības upuri. Taču atmiņas par krustu bija saglabājušās, un 1990.g. beigās krusts tika atjaunots, un līdz šai dienai dzīvo vietējo iedzīvotāju atmiņā kā „Dēla krusts”. Tagad varonīgajam polim veltītais piemineklis tiks uzstādīts arī Daugavpilī.

Vizītes laikā abu valstu prezidenti plāno tikties ar pilsētas poļu diasporas pārstāvjiem.


Написать комментарий