N.Smirnova: Daugavpilī ir tikai 7 audžuģimenes un bērnu rinda, kuri vēlētos kļūt par ģimenes locekli

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Portāls Gorod.lv jau publicējis interviju ar Daugavpils pilsētas bāriņtiesas priekšsēdētāju Ingu Cauņu, kura stāstīja par adopcijas procesu.

Savukārt par vēl vienu ārpusģimenes aprūpes veidu – audžuģimeni, mums pastāstīja Bāriņtiesas locekle Natālija Smirnova.

- Pastāstiet, lūdzu, par audžuģimenes pienākumiem.

- Audžuģimene aprūpē bērnus. Runājot par procesu, kuru iziet ģimene, kas vēlas saņemt audžuģimenes statusu, jāmin, ka sākumā Bāriņtiesa nosūta pieprasījumus par ģimenes locekļu sodāmību, atkarībām, ar katru no viņiem strādā psihologs. Katrs gadījums ir individuāls, atkarībā no situācijas tiek noteikti citi speciālisti, pie kuriem jāgriežas ģimenes locekļiem. Vēlāk potenciālā audžuģimene iziet īpašu mācību kursu – Labklājības ministrijas rīkotos kursus, kuru noslēgumā cilvēki kārto eksāmenu un saņem sertifikātu. Tikai pēc tam Bāriņtiesa pieņem galīgo lēmumu par audžuģimenes statusa piešķiršanu.

Mums ir bērnu rinda, kuri vēlētos dzīvot audžuģimenē un kuri tiek iepazīstināti ar audžuģimenēm. Ja ģimenei un bērnam veidojas kontakts, ja viņi ir psiholoģiski saderīgi, bērns nonāk šajā ģimenē.

- Sakiet, ar ko atšķiras adoptētāji un audžuģimenes?

- Adoptētājs pilnībā uzņemas atbildību par bērnu, bet audžuģimene atbild par bērna aprūpi un drošību. Audžuģimenes nodrošina bērnu ar ēdienu, apģērbu un apaviem, bet bērna intereses dažādās instancēs, piemēram, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, pārstāv Bāriņtiesa. Kopumā Daugavpilī ir 7 audžuģimenes.

- Pastāstiet, lūdzu, vai audžuģimenēm ir domāti kādi atvieglojumi vai pabalsti?

- Ja audžuģimenei uzticēts vismaz viens bērns, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, neatkarībā no bērnu skaita, maksā 80 latus mēnesī, kas ir maksa par audžuģimenes pienākumu pildīšanu. Katra pašvaldība šādām ģimenēm izmaksā noteiktu naudas summu. Piemēram, Daugavpils pilsētas pašvaldība uz katru bērnu maksā 120 latus mēnesī. Vienā audžuģimenē var būt bērni gan no mūsu, gan no citas pašvaldības. Dažas pašvaldības maksā lielāku summu, piemēram, Rīgā tie ir 150 lati, dažās pilsētās šī summa ir tikai 70 lati.

- Sakiet, lūdzu, vai salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem situācija ir mainījusies?

- Situācija ir mainījusies tādā ziņā, ka, sākot ar 2012.gadu, audžubērnu skaitam kopā ar bioloģiskajiem bērniem nav jāpārsniedz sešu bērnu skaits. Ja ģimenē ir trīs bioloģiskie bērni vecumā līdz 18 gadiem, vecāki var paņemt trīs audžubērnus.

- Ar ko ir saistīts šis lēmums?

- Visdrīzāk, ministrija nosprieda, ka seši bērni ir labākais variants. Ja ģimenē ir, teiksim, 10 bērni, katram no viņiem vecāki var veltīt mazāk uzmanības.

- Vai audžuģimenēm jāņem vērā kādi noteikumi?

- Pastāv stingri kritēriji – audžuģimenēm jāatskaitās par ik mēnesī saņemto un iztērēto naudu. Bāriņtiesa ir tiesīga pieprasīt ziņas no skolas, ģimenes ārsta, bērnudārza, lai uzzinātu, kā ģimenes pilda savus pienākumus. Tas tiek darīts, lai pārliecinātos, ka bērnam ģimenē ir labi, viņam ir viss nepieciešamais.


Написать комментарий