Sociālisti: eirozonas krīzi izraisījusi Vācija

foto: db.lv
foto: db.lv

Berlīnes centieni kontrolēt algu kāpumu Vācijai ir devuši negodīgu konkurētspējas pārsvaru pār citām eirozonas dalībniecēm, kā arī liedz ekonomisko problēmu nomocītajām valstīm atgriezties pie tautsaimniecības izaugsmes.

Pētījumā, kuru izstrādājis Rozas Luksemburgas fonds, kas cieši saistīts ar sociālistisko Vācijas partiju Die Linke, secināts, ka Vācijas darbaspēka izmaksas kopš eiro ieviešanas lielākoties palikušas nemainīgas. Tas ļāvis plaukt Vācijas eksportam, bet, savukārt, importa apjomi samazinājušies.

Pirmās desmitgades kopš eiro ieviešanas noslēgumā, izmaksu un cenu starpība Vācijā par 25% atšķīrās no Dienvideiropas valstīm, bet par 15% no Francijas, teikts pētījumā. «Tā rezultātā Vācija ir ieguvusi absolūtas priekšrocības starptautiskajā tirdzniecībā, kamēr tajā pašā laikā citām valstīm jāsamierinās ar daudz neizdevīgāku stāvokli,» skaidro fonda speciālisti, norādot, ka prece, kuras cena 1999. gadā visās eirozonas valstīs bijusi aptuveni vienāda, 2010. gadā Vācijā maksājusi vidēji par 25% zemāk nekā citās Eiropas monetārās savienības dalībniecēs.

Pētījuma autori norāda, ka Vācija, būdama Eiropas lielākā valsts un iekšējas stabilitātes bastions, 1999. gadā izlēma izmēģināt jaunu veidu, kā cīnīties ar augsto bezdarba līmeni. Valdījis uzskats, ka zemākas algas nozīmēs darbietilpīgāku ražošanas veidu. Tomēr rezultātā radusies «liela konkurētspējas plaisa».

Fonda pārstāvji veltījuši arī kritiku centieniem Vācijas modeli iedzīvināt ekonomiskās krīzes māktajās eirozonas valstīs, uz ko nereti aicinot Berlīnes politiķi.

«Šāda argumentācija nozīmē, ka Eiropas Savienības atjaunošana un labāka nākotne gaidāma tikai tad, kad visas krīzes skartās valstis kopē Vācijas modeli. Strukturālās reformas, kuru mērķis ir samazināt algas ir lemtas neveiksmei. Ja tās centīsies ieviest vienlaicīgi vairākas valstis, algu samazinājums izraisīt dramatisku iekšējā pieprasījuma kritienu un sabruks tirdzniecības sakari starp šīm valstīm,» uzskata fonds.

Rozas Luksemburgas fonds dibināts 1990. gadā, ar mērķi radīt politiskās alternatīvas un Vācijā izveidot sociālistisko ideju un pētījumu centru. Fonds nodarbojas arī ar dažādiem izglītības projektiem.


Написать комментарий