Gulbis ar nestabilu sniegumu izstājas no 'French Open'

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Latvijas tenisists Ernests Gulbis trešdien aizvadīja Francijas atklātā tenisa turnīra otrās kārtas spēli, kurā četros setos piekāpās mājiniekam, Gaēlam Monfisam.

2008.gadā Gulbis spēlēja "French Open" ceturtdaļfinālā, bet tagad piecus gadus pēc kārtas šajā "Grand Slam" turnīrā Latvijas tenisists ne reizi nav ticis tālāk par otro kārtu.

Par dalību turnīrā Gulbis nopelnīja 45 ieskaites punktus, taču tas neļaus viņam ievērojami uzlabot savu pozīciju pasaules rangā. Šobrīd Gulbis pasaules rangā ieņem 40.vietu.

Pirmais sets

Gulbis maču iesāka droši, tomēr tad sekoja paša kļūdas (15:30). Pēc garām izspēlēm Monfiss kļūdījās sitienos, un latvietis ar raidījumu laukuma stūrī uzvarēja geimu. Servējot Francijas sportistam, Gulbis izrādīja labu pretestību, taču sitieni ārpus laukuma un tīklā ļāva Monfisam rezultātu izlīdzināt. Gulbis pretiniekam radīja problēmas ar savām spēcīgajām servēm, panākot 2-1. Pēc tam Monfiss nosargāja savu servi, bet tad lauza Gulbja. Latvietis servējot pieļāva divas dubultkļūdas, kas vēlāk Monfisam deva dubulto breikbumbu. Vienu mūsus tenisists atspēlēja, taču tad iesita tīklā (2-3).

Gulbis ātri atspēlēja breiku. Viņš ieguva divas breikbumbas, un to izmantoja ar pirmo piegājienu, teicami atsitot servi. Turpinājumā kortā pārliecinošāk izskatījās Gulbis, teicami darbojoties pie savas serves un radot pretiniekam problēmas pie viņa serves, tomēr vēlreiz nobreikot Monfisu neizdevās, tāpēc bija jāspēlē taibreiks.

Gulbis ar skaistu izspēli sāka izšķirošo taibreiku, izprovocējot Monfisu iznākt pie tīkla, un apspēlējot viņu. Nākamajā izspēlēs punktus guva francūzis, taču tad teicami darbojās latvietis, panākot 4:2. Tad Monfiss trīs reizes trāpīja uz līnijas, un tad Gulbis iesita tīklā (4:3). Ar spēcīgu servi Gulbis panāca 5:3, bet tad Monfiss izsita "autā" (6:3). Gulbim bija trīskāršā setbumba, un setu viņš uzvarēja ar savu trešo iespēju - spēcīga serve un sekojošs agresīvs sitiens no kreisās. Pirmais sets uzvarēts ar 7-6 (7:5).

Otrais sets

Otrais sets sākās ar Gulbja ātri uzvarētu geimu, tomēr pēc tam viņam neizdevās izmantot Monfisa nedrošo spēli. Francūzis pēc vairākām kļūdām atguvās un izlīdzināja seta rezultātu. Tam sekoja vēlreiz ātri uzvarēts latvieša geims, pēc kura Gulbis lauza mājinieka servi. Pēc abu sportistu kļūdām Gulbis divas reizes nospēlēja teicami, iegūstot divas breikbumbas un izmantojot pirmo (3-2). Paša paviršo kļūdu dēļ Gulbis iegūto breiku jau nākamajā geimā zaudēja.

Monfisa servē Gulbis atkal daudz kļūdījās un zaudēja punktu, taču pie savas serves viņš ātri panāca seta rezultātu 4-4. Turpinājumā Latvijas sportists neizmantoja iespēju tikt pie breikbumbas, pie rezultāta iesitot 30:30 iesitot tīklā. Nākamajā izspēlē Monfiss ar eisu panāca "vairāk" un tad izcili trāpīja tālajā stūrī. Desmitajā geimā francūzis ieguva setbumbu, kuru izdevās izmantot, pateicoties Gulbja kļūdai. Pēc diviem setiem rezultāts bija 7-6 (7:5), 4-6.

Trešais sets

Spēli Gulbis atsāka teicami, jau pirmajā seta geimā laužot pretinieka servi. Viņam bija dubultā breikbumba, un to izdevās izmantot ar otro piegājienu, kad pretinieks pieļāva dubultkļūdu. Pie savas serves latvietis darbojās teicami un panāca 2-0. Tomēr tad latvietim spēle pilnībā pajuka, un viņš zaudēja nākamajo piecu geimus. Trešo un ceturto geimu viņš zaudēja saspringtā cīņā, taču tad sekoja vairāk kā desmit kļūdas pēc kārtas, un rezultāts setā 2-5 kļuva.

Astotajā geimā Gulbis beidzot atguvās, divas reizes teicami trāpot pa līniju un savu servi viņš uzvarēja ar spēcīgu sitienu. Nākamajās izspēlēs dramatiskā cīņā latvietis atguva breiku, un "sausā" uzvarēja pie savas serves, panākot neizšķirtu 5-5. Nākamajā geimā ritēja ļoti saspringta spēle, kurā latvietim bija dubultā breikbumba, tomēr francūzis atspēlējās. Vairākas reizes abiem tenisistiem bija "vairāk", taču pretinieks visu laiku atspēlējās. Līdz beidzot Monfiss ar lielas veiksmes palīdzību atkal ieguva "vairāk", un tad Gulbis izsita "autā". Taču savu servi Gulbim izdevās pārliecinoši nosargāt, tāpēc atkal nācās spēlēt vēl vienu taibreiku.

Gulbis kļūdījās pirmajā taibreika izspēlē, bet tad kļūdījās arī Monfiss. Latvietis trīs reizes pēc kārtas nospēlēja neveiksmīgi (1:4), taču ar saīsināto sitienu punktu izdevās atgūt. Pēc garas izspēles Gulbis pietuvojās līdz viena punkta deficītam, tomēr pēc divām veiksmīgām epizodēm trīskāršā setbumba bija mājiniekam. Ar spēcīgu servi vienu punktu Gulbis atspēlēja, bet tad Monfiss guva uzvaru setā.

Ceturtais sets

Gulbis ceturto setu iesāka ar diviem "sausajā" zaudētiem geimiem, bet trešajā viņš  uzvarēja, nezaudējot punktu. Tomēr atspēlēt breiku latvietim neizdevās, un Monfiss ar drošu spēli panāca 3-1. Gulbis piektajā geimā vēlreiz zaudēja savu servi. Lai arī viņš atspēlēja dubulto breikbumbu, viņu iegāza saīsinātais sitiens (1-4).

Nākamajā epizodē Gulbis nedaudz atguvās, iegūstot breikbumbu, taču izšķirošais sitiens neizdevās, un Monfiss uzreiz panāca "vairāk" un piespieda latvieti kļūdīties. Savu nākamo servi Gulbis nosargāja, bet, servējot par uzvaru mačā, Monfiss darbojās pārliecinoši, ātri iegūstot trīskāršo mačbumbu. Pirmo Gulbis atspēlēja, taču ar otro piegājienu Monfiss izcīnīja uzvaru.

Pirms šīs spēles abi tenisisti savā starpā augstākā līmeņa turnīros nebija tikušies. Gulbis pasaules rangā ieņem 40.vietu, bet Monfiss, kurš ilgu periodu izlaida traumas dēļ, šobrīd atridas vien 81.vietā.

"French open" pirmajā kārtā Gulbis pirmdien ar 6-1, 7-6 (7:4), 6-3 uzvarēja brazīlieti Rožeriu Dutru Silvu, bet Monfiss, kurš dalībai saņēma rīkotāju speciālo ielūgumu jeb "wild card", pirmajā kārtā smagā cīņā ar 7-6 (10:8), 6-4, 6-7 (3:7), 6-7 (4:7), 7-5 uzvarēja šobrīd ATP ranga sestajā vietā esošo čehu Tomašu Berdihu.


Написать комментарий