Eksperti prognozē vidēji labu ziemāju ražu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Izvērtējot ziemāju stāvokli sējumos, Latvijas Lauku konsultāciju centra (LLKC) speciālisti šogad prognozē vidēji labas ražas.

Prognozes liecina, ka kviešiem raža varētu sasniegt 4 līdz 5 tonnas no hektāra, rudziem – vidēji 3 tonnas no hektāra un rapsim – arī vidēji 3 tonnas no hektāra. Zemāka raža gan sagaidāma tritikālei.

LLKC Augkopības nodaļas vadītājs, agronoms Oskars Balodis uzsver, ka patlaban laika apstākļi ir labvēlīgi ražas veidošanai, jo augsnē ir pietiekami daudz mitruma un augšanu veicina siltums. Vienlaikus gan šādi klimatiskie apstākļi rada risku slimību izplatībai graudaugos.

Apsekojot ziemāju sējumus Latvijas reģionos, LLKC augkopības speciālisti secina, ka šogad vērojama izteiktas atšķirības starp laukiem, kur lieto ekstensīvu kultūraugu audzēšanas tehnoloģiju – tie izskatās slikti – reti, un slimi - un laukiem, kur lieto intensīvāku tehnoloģiju, kur pietiekama augu biezība un labs fitosanitārais stāvoklis.

LLKC konstatē, ka šajā ražas sezonā ar ziemājiem Latvijā apsēti kopumā 303,4 tūkstoši, kas ir par 2,5% mazāk nekā 2012.gadā, kad ziemāju platības aizņēma 311 tūkst.ha. Prognozes rāda, ka ziemāju kopraža varētu sasniegt 925 tūkstošus tonnu, kas būtu par 34% mazāk nekā 2012.gadā, kad tika sasniegts ziemāju ražas rekords 1,4 miljonu tonnu apmērā. Jāatgādina, ka iepriekšējā sezonā graudu kopievākums sasniedza 2,1 miljonu t, graudu ražai pieaugot līdz 37 cnt no hektāra. Pērn graudu ražas kopievākums pārsniedza 2011. gada apjomu par 712,5 tūkstošiem tonnu. 


Написать комментарий