Pārbiedēti Mjanmas musulmaņi patvērušies budistu klosterī

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Vairāk nekā 1000 no reliģiskās vardarbības bēgoši Mjanmas musulmaņi ceturtdien patvērušies karavīru apsargātā budistu klosterī valsts ziemeļaustrumos, vēsta aģentūra AP.

Armija ar smagajām automašīnām izvedusi pārbiedētās musulmaņu ģimenes no Lāseu piepilsētas, kurā pēc budistu uzbrukumiem redzamas sadegušas ēkas, automašīnas un motocikli, ziņo AP.

"Mēs dzirdējām, ka situācija varētu pasliktināties, tāpēc lūdzām palīdzību karavīriem," aģentūrai stāsta 59 gadu vecais Hin Tams, kurš klosterī ieradies kopā ar četriem bērniem un mantu paunām. "Mēs aizbraucām, jo baidāmies par uzbrukumiem," viņš paskaidro.

Šonedēļ Lāseu pilsētā notiekošā vardarbība ilustrē, kā pagājušajā gadā rietumu štatā Rakhainā sākušās pret musulmaņiem vērstās nekārtības lēnam izplatās pa Mjanmu, norāda AP. Par nespēju novērst vardarbību smagu kritiku ir saņēmusi valdība.

Klostera kompleksā ceturtdien patvērušos bēgļu ēdināšanu organizē budistu mūki, informē AP.

Lai gan ceturtdien pilsētas ielās vēl redzami ar uzasinātām bambusa nūjām un citiem primitīviem ieročiem bruņoti budistu vīrieši, jaunas ziņas par incidentiem ceturtdien nav pienākušas.

Pilsētā ir atvērušās dažas bankas un veikali, bet pie pelnos pārvērstajiem musulmaņu uzņēmumiem izveidoti armijas un policijas kontrolposteņi.

"Lielākā daļā musulmaņu neiet ārā uz ielas. Viņi baidās, ka tad viņiem uzbruks un viņi tiks nogalināti," pastāstīja Aje Tina, kura nakti pavadījusi vietējā Sarkanā Krusta kompleksā.

Grautiņi sākās otrdien, kad kāds musulmanis aplēja ar degvielu un aizdedzināja budistu sievieti. Budistu huligāni atbildēja ar vairāku musulmaņu veikalu, mošejas un bāreņu patversmes nodedzināšanu.

Vardarbība turpinājās trešdien, kad ielās ar motocikliem apkārt braukāja atriebības kāri budistu vīrieši. Vismaz viens cilvēks ir gājis bojā. Policija līdz šim ir aizturējusi 25 cilvēkus.

Vardarbības uzliesmojumi rada jautājumus, vai Mjanmas valdība var un vēlās rīkoties, lai apturētu reliģisko un etnisko neiecietību tautā, kas vēl nav atguvusies no pusgadsimtu ilgās militārās pārvaldes.

Galvenie vardarbības upuri ir musulmaņi, kuri ir aptuveni četri procenti no 60 miljoniem valsts iedzīvotāju. Par vardarbību sāktajos tiesas procesos vairums apsūdzēto ir musulmaņi, nevis budistu vairākuma pārstāvji, skaidro AP.


Написать комментарий